Geçen hafta Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile görüşen Yediler Grubu (G7) liderleri, Rusya’dan petrol ithalatına son verme kararı almışlardı. Ukrayna’ya desteği sürdüren G7 grubu, ülkelerin bakanları toplantılarını devam ederken arka arkaya açıklamada bulundu.
Almanya, ABD, İngiltere, Kanada, Fransa, İtalya ve Japonya’dan oluşan G7 ülkelerinin Dışişleri Bakanları, dün Almanya’da başladı.
G7 dönem başkanlığını yürüten Almanya’nın Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, çatışmanın Moldova’ya sıçrayabileceğinden korkulurken ve gıda güvenliği endişeleri varken grubun güçlü bir birlik işareti vermeyi amaçladığını söyledi.
G7’den Birlik ve Ukrayna’ya Destek Mesajı!
Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock toplantı öncesinde yaptığı açıklamada, Rusya’nın Ukrayna üzerinden dünyayı bölme girişimine meydan okuyacaklarını belirtti.
Twitter hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“Soğuk Savaş’ın sona ermesinden bu yana G7 ortaklarına hiç bu kadar meydan okunmamıştı. Daha önce hiç bu kadar birlik içinde olmamıştık. Ortak değerlerimiz gücümüzdür.”
G7 liderlerinin geçen hafta sonu Rusya petrolüne yasak dahil verdiği sözleri takiben yıllık toplantının gündeminin ana konusu üçüncü ayında süren Ukrayna savaşı. Ve G7 diplomatları, Rusya’ya baskı, Ukrayna’ya ise destek mesajlarını yineliyor.
İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, Ukrayna’ya daha fazla silah tedarik ederek ve daha fazla yaptırım uygulayarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin üzerindeki baskıyı sürdürmenin hayati önem taşıdığını söyledi.
Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, G7’nin Ukrayna’ya yardım etmeye kararlı olduğunu ve Ukrayna’nın zaferine kadar Ukrayna’nın egemenliği için verdiği mücadeleyi uzun vadede desteklemeye devam etme iradelerinde çok güçlü bir şekilde birleştiğini belirtti.
Gıda Krizinin Suçlusu Putin!
Ukrayna’daki savaş, tahıllar, yemeklik yağlar, yakıt ve gübre için küresel fiyatların yükselmesine neden oldu. Birleşmiş Milletler fiyat artışlarının özellikle Afrika’daki gıda krizini daha da kötüleştireceği konusunda uyarırken dün Putin’den de açlık krizi konusunda açıklamalar geldi.
Rusya’nın işgali, hububat ve diğer emtialar için önemli bir rota olan Karadeniz’deki deniz taşımacılığını aksatıp ihracatı azaltırken Ukrayna uluslararası topluma gıda sorununun kötüleşmemesi için çağrı yaptı.
Alman Bakan Baerbock gazetecilere verdiği demeçte şu ifadelerle dikkat çekti:
“Ukrayna’nın Odesa limanında şu anda bloke edilmiş 25 milyon ton tahıl var, bu da dünyada, özellikle Afrika ülkelerinde ve Orta Doğu’da acilen ihtiyaç duyulan milyonlarca insan için gıda anlamına geliyor. Bu yüzden bugün net bir sinyal gönderiyoruz: sizi görüyoruz, duyuyoruz ve sizi destekliyoruz.”
Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian da G7’nin Moskova’nın küresel gıda güvensizliğinin temel nedeni olduğunu göstermesinin çok önemli olduğunu vurguladı ki Putin de dün tüm suçlunun Batı ülkeleri olduğunu söylemişti.