Endonezya’da G20 ülkelerinin ekonomi bakanlarından oluşan iki günlük toplantıda, gıda güvenliği konusunda fikir birliğine varıldığı açıklandı. Burada güçlü bir ortak fikire ulaşılırken, Rusya ile Ukrayna savaşına dair taraflar bölünmüş durumda.
ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, farklılıkların maliye bakanları ve merkez bankacılarının resmi bir bildiri yayınlamasını engellediğini, ancak grubun kötüleşen bir gıda güvenliği krizini ele alma ihtiyacı üzerinde anlaştığını söyledi.
Batılı ülkeler, Moskova’nın Ukrayna’da savaş suçları işlediği iddiasıyla Rusya’ya katı yaptırımlar uyguladı. Çin, Hindistan ve Güney Afrika da dahil olmak üzere diğer G20 ülkeleri tepkilerinde daha sessiz kaldı.
Yellen, “Bu zorlu bir dönem çünkü Rusya G20’nin bir parçası ve savaşın nasıl karakterize edileceği konusunda bizimle aynı fikirde değil” açıklamasında bulundu.
Yellen ve Kanada Maliye Bakanı Chrystia Freeland da dahil olmak üzere üst düzey Batılı yetkililer savaşı kınadı ve Rus yetkilileri, savaşın neden olduğu büyük ekonomik sarsıntı nedeniyle kınadı.
Endonezya merkez bankası başkanı Perry Warjiyo, toplantıya katılan ülkeleri, küresel ekonomik toparlanma hedeflerine odaklanmaya çağırdı.
Analistler, bir tebliğ üzerinde anlaşmaya varılamamasının, bir zamanlar güçlü olan ekonomik gruplaşmanın zayıflığını yansıttığını söyledi.
Rusya-Ukrayna Savaşı Belirsizliği Artırdı
Boston Üniversitesi Küresel Kalkınma Politikaları Merkezi başkanı Kevin Gallagher, “G20’nin Putin’in savaşıyla felç olması ve G7’nin küresel kamu malları üzerinde liderlik yapamamasıyla dünya ekonomisinde belirsiz bir dönemdeyiz.” diye konuştu.
Toplantıya başkanlık eden Endonezya Maliye Bakanı Sri Mulyani, delegelerin artan emtia fiyatlarını, gıda güvenliği krizini ve düşük gelirli ülkelerin borçlarını geri ödeme kabiliyeti üzerindeki yayılma etkilerini birlikte ele almalarını temenni ediyor.
G20 üyeleri pandeminin başlangıcında bir araya gelmiş, ancak ağır yoksul ülkeler için şoku hafifletmeye yönelik girişimlerden önemli sonuçlar çıkmamıştı.