Emeklilik reformuna tepkiler Fransa’da şiddetlenirken ülkedeki tüm sendikaların yarın grev yapacağını bildirildi. Fransa Genel İş Sendikası (CGT) dahil yapılacak olan grev ile ülkedeki hayatın durma noktasına geleceğine işaret edildi.
Fransa’daki ulaşım, enerji, sağlık ve eğitim alanları başta olmak üzere neredeyse tüm sektörlerin greve katılacağı belirtildi.
Ülkedeki resmi demir yolu işletmecisi SNCF tarafından özellikle tren seferlerinde büyük aksaklık yaşanacağına dikkat çekildi. SNCF, Fransa’nın bazı bölgelerine gün içinde ulaşımın tamamen duracağı konusunda uyardı.
Fransa’da “O” Gün Uzaktan Çalışma Yapılsın
Fransa’nın bayrak taşıyıcı havayolu şirketi AirFrance da acil durumlar dışında her 10 uçuştan 2’sinin iptal edildiğini açıkladı.
Başkent Paris başta olmak üzere ülke genelinde 1,5 milyona yakın kişinin grev yapacağını öngören istihbarat kaynakları, sendikalar sayının daha da fazla olacağını ileri sürdü.
Ulaştırmadan Sorumlu Bakan Clement Beaune konuya ilişkin olarak değerlendirmede bulundu. Söz konusu grevin özellikle ulaşım sektörünü etkileyeceğini aktararak, olumsuz etkiyi azaltmak için uzaktan çalışma için çağrı yaptı.
Fransa’nın aşırı sol parti milletvekili Louis Boyard, grev ve protestoları destekleyici olarak lise ve üniversitelere okulları kapatma ve barikat kurma çağrısında bulundu.
Havayolu Şirketleri Uçuşları İptal Etsin
Fransız Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (DGAC) de havayolu şirketlerine 7-8 Mart’taki uçuşları ertelemeleri için seslendi. DGAC, Paris CDG Havalimanı’ndaki uçuş seferlerinin yüzde 20’sinin diğer havalimanlarındaki seferlerinse yüzde 30’unun iptal edilmesini talep etti.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un seçim vaatleri arasında yer alan emeklilik reformunun içeriği, 10 Ocak’ta Borne tarafından duyurulmuştu.
Paketin açıklanmasından bu yana halktan sesler yükselerek karşıt görüşler ortaya çıktı. Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, 29 Ocak’ta paket kapsamındaki emeklilik yaşının 62’den 64’e çıkarılma planının tartışmaya kapalı olduğuna işaret etmişti.