Cuma günü üçüncü çeyrek GSYİH verilerini açıklayan Fransa yüzde 18,2’lik büyümeyle Euro Bölgesi toparlanmasına önderlik etmesiyle dikkat çekmişti. Ancak yeni kısıtlamalar ve Avrupa çapında artan ikinci dalgalar, ileriye yönelik belirsizliği artırmıştı.
Bugün açıklanan Ekim ayı PMI verileri de iş koşullarında mütevazı bir iyileşme olduğunu gösterdi. Ön verilerde Ekim PMI’daki düşüşün artan vakalardan kaynaklandığını söyleyen IHS Markit, bugünkü raporunda İmalat PMI’nın Ekim’de Eylül’deki 51,2’den 51,3’e çıkarak üretim koşullarında başka bir mütevazı iyileşmeye işaret ettiğini bildirdi.
Sonuç, üretimdeki daha yavaş bir artışın ortasında, ancak yeni siparişlerde daha hızlı bir artışla geldi. Bu arada, istihdam azalmaya devam ederken azalma oranı art arda ikinci ayda zayıfladı.
İleriye bakıldığında, firmalar beşinci ay için bir yıllık iş görünümü konusunda iyimserken genel güven seviyesi tarihi olarak bastırılmış kaldı.Mevsimsellikten arındırılmış IHS Markit Fransa İmalat PMI’nın Ekim ayına ilişkin son okuması, Fransız imalat sektörünün sağlığında ılımlı bir gelişmeye işaret ederken tarihsel ortalamaya uygun geldi. İşletme koşullarındaki iyileşme, Ekim ayında üretimde daha fazla genişleme ile kısmen desteklendi.
Panelistler yükselişi açıklarken koronavirüs hastalığının etkisi azalmaya devam ettiğinden sık sık güçlenen talep koşullarından bahsettiler. Bununla birlikte, üretimdeki son artış, genel olarak mevcut beş aylık büyüme dizisindeki en yumuşak ve mütevazı artışa işaret etti.
Fransız imalat firmaları tarafından alınan yeni siparişler dördüncü çeyreğin başında yükselişini sürdürürken temel veriler, satışlardaki artışın iç pazarda yoğunlaştığını ve yeni ihracat siparişlerinin Ekim ayında büyük ölçüde durgunlaştığını gösterdi. İş cephesinde, istihdam düşmeye devam etti ve mevcut işgücü daralma sürecini on aya uzattı.
Bazı panelistler, talep koşullarının mevcut personel düzeylerini korumak için yeterince hızlı bir oranda iyileşmediğini öne sürdü.Yine de bordro sayılarındaki son azalma, üç aydır en yumuşak olanıydı. Azalan istihdam ve yeni işlerdeki artış, Ekim ayında birikmiş işlerin daha da genişlemesine yol açtı. Sonuç, mevcut artış sürecini beş aya çıkardı.
Mal üreticilerinin karşılaştığı maliyet yükleri üçüncü ardışık ayında artarken Ekim ayındaki artış Mayıs 2019’dan bu yana en hızlı seviyede gerçekleşti. Panelistler genellikle daha yüksek hammadde fiyatlarına işaret ederken Firmalar, Ekim ayında ortalama çıktı fiyatlarında bir başka artışla yüksek maliyetlerin bir kısmını müşterilerine aktarmayı seçtiler.