Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Fitch: Türkiye’de enflasyon düşecek ancak yüksek kalacak

Fitch Ratings, Türkiye'nin kredi notunu "BB-", görünümünü ise "stabil" olarak teyit etti. Kuruluş, düşük kamu borcu ve güçlü bankacılık sektörünü olumlu değerlendirirken, yüksek enflasyon ve dış finansman ihtiyacının risk oluşturmaya devam ettiğini vurguladı.
Fitch: Türkiye’de enflasyon düşecek ancak yüksek kalacak
HABER GİRİŞ

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye’nin uzun vadeli yabancı para cinsinden kredi notunu “BB-“, görünümünü ise “stabil” olarak teyit etti. Fitch, not üzerinde yüksek enflasyon, dış finansman ihtiyacına kıyasla düşük dış likidite ve yönetişim alanındaki zayıflıkların baskı oluşturduğunu belirtirken; düşük kamu borcu, büyük ve çeşitlendirilmiş ekonomi, güçlü bankacılık sektörü ile dış finansmana erişim kabiliyetinin notu destekleyen başlıca unsurlar olduğunu ifade etti.

Kuruluş, Türkiye’de enflasyonun 2026 sonunda yüzde 29,5’e, 2028 sonunda ise yüzde 18’e gerilemesini bekledi. Ancak bu seviyelerin derecelendirilen ülkeler arasında en yüksek oranlar arasında kalacağına dikkat çekildi. Ayrıca erken ve sert bir para politikası gevşemesinin enflasyon ile makroekonomik riskleri yeniden artırabileceği uyarısı yapıldı.

Fitch, ekonomik büyümenin 2026’da yüzde 2,8’e gerilemesini, 2027’de ise yüzde 4,4’e yükselmesini öngördü. Brüt döviz rezervlerinin 2026 sonunda 167 milyar dolara ulaşması beklenirken, cari açığın ise enerji ve turizm gelirlerindeki zayıflamaya bağlı olarak GSYH’nin yüzde 3’üne çıkacağı tahmin edildi.

Kuruluş ayrıca, 2027 seçimleri öncesinde sınırlı mali ve kredi teşvikleri beklediğini, ancak ortodoks ekonomi politikalarından geri dönüş öngörmediğini belirtti. Fitch, dış finansman ihtiyacının azalması ve enflasyonda kalıcı düşüş sağlayan sıkı politikaların sürdürülmesinin, ilerleyen dönemde kredi notu artışı için önemli bir unsur olabileceğini ifade etti.

Yasal uyarı: Bu haber sadece bilgilendirme amaçlıdır. Paratic.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bu haberde yer alan görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihinize uygun olmayabilir. Bu nedenle yalnızca burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Manşet Haberleri

Hizmetlerimizi geliştirmek ve yasal mevzuata uygun şekilde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve iptal için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2026/2Ç Kar/Zarar 17.84%-82.16%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.