Türkiye’nin 13. cumhurbaşkanını seçememesi üzerine iki haftalık süre zarfından ekonomiyi nelerin beklediğine ve gelecek dönemde rotanın neye göre şekilleneceğine ilişkin öngörüler paylaşılmaya devam ediyor. Finans alanındaki kuruluşlar, bütçenin 132,5 Milyar TL açık vermesiyle birlikte artan makro ve dış baskılara odaklandı.
kolayca yatırım yapın
Daha önce paylaştığı beklentilerinde Türkiye ekonomisi adına enflasyon ve büyüme faktörleri için karamsar davranan uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, ikinci tura kalan seçimlere ilişkin de iyimser yaklaşmadı.
Türkiye’deki siyasi ve ekonomik politika belirsizliğinin en az mayıs ayının sonuna kadar uzayacağına dikkat çeken Fitch, uzun zamana yayılan belirsizliğin zaten yaşanan makroekonomik ve ödemeler dengesi üzerindeki baskıları şiddetlendirebileceği çıkarımında bulundu.
Buna göre ikinci turda seçimi hangi ismin kazanacağı, bir sonraki hükümetin karşı karşıya kaldığı ekonomik çıkmazı gidermeyecek.
Fitch değerlendirmesinde, baskılanmış döviz talebi ve kurları, yüksek seviyelere ulaşan cari açık, kronikleşmiş enflasyon ve eriyen Merkez Bankası rezervlerinin zorlu bir ekonomik alt yapı oluşturduğu sonucu ortaya kondu.
Fitch’in değerlendirme notunda, ikinci turda çıkacak isme göre Türkiye’nin ekonomi karnesinin şekilleneceği şu sözlerle paylaşıldı:
“Türkiye’nin ‘B’/Negatif ülke notu üzerindeki baskı açısından seçimden sonra odak noktamız politika bileşiminin daha güvenilir ve tutarlı hale gelip gelmeyeceği olacaktır. Güveni ne ölçüde istikrara kavuşturduğuna, makroekonomik ve finansal istikrar risklerini ne ölçüde azalttığına ve dış finansmana erişimi ne ölçüde iyileştirdiğine bakacağız.” (AA)