Rusya’nın Ukrayna’yı işgali dünyada birçok şeyi değiştirirken ülkelerin güvenlik politikaları öne çıktı. Pek çok ülke diplomatik çabalarla iş birliğini artırırken NATO’ya (Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü) yaklaşımda büyük bir değişiklik oldu.
kolayca yatırım yapın
Rusya’nın Ukrayna işgalinde ana sebeplerden biri olan NATO’ya ilgi artarken on yıllardır tarafsızlığıyla tanınan iki İskandinav ülkesi Finlandiya ile İsveç birliğe pozitif bakmaya başladı. Her iki ülkeden de NATO üyeliğinin masada olduğu yönünde yorumlar gelirken Finlandiya’dan gelen açıklama birliğe katılım aciliyetinin altını çizdi.
Finlandiya Cumhurbaşkanı ile Başbakanı imzalı ortak açıklamada NATO’ya katılmak istedikleri, bunun için “derhal” başvuru yapılması gerektiği bildirildi.Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ve Başbakan Sanna Marin imzalı ortak yazılı açıklamada, ülkelerinin gecikmeden NATO üyeliğine başvurması gerektiği vurgulandı. Benzer bir açıklama yapması beklenen İsveç’ten önce harekete geçen Finlandiya, NATO’ya katılacağını dünyaya duyurdu.
Bu baharda Finlandiya’nın olası NATO üyeliği hakkında kritik görüşmelerin yapıldığını anımsatan açıklamada, “parlamentonun ve tüm toplumun bu konuda tavır alması için zamana ihtiyaç vardı” denildi.
NATO ve üye ülkelerinin yanında İsveç ile yakın uluslararası temaslar için zamana ihtiyaç duyulduğu, tartışmalara gerekli vaktin verilmesinin istendiği aktarıldı.
“Artık karar verme anı yaklaştıkça, meclis grup ve partilerinin de bilgilendirilmesi için yanlı görüşlerimizi belirtiyoruz. NATO üyeliği Finlandiya’nın güvenliğini güçlendirecektir.” ifadeleriyle iki lider de tarafını belli etti.
Bir NATO üyesi olarak Finlandiya’nın tüm savunma ittifakını güçlendireceği ve üyeliğe gecikmeden başvurulması gerektiği belirtildi. “Bu kararın alınması için gereken ulusal adımların önümüzdeki birkaç gün içinde hızla atılacağını umuyoruz” ifadelerine yer verilen ortak açıklama çok yakında NATO’ya yeni üyenin katılacağını ortaya serdi.
Kaldı ki NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg da Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya üyeliğine pozitif baktığını açıklamış, iki ülkenin NATO’ya üyelik başvurusu yapmaları halinde çok sıcak karşılanacaklarını ve sürecin kısa zamanda tamamlanacağını belirtmişti.