FedEx’in uyarılarının yankıları sürüyor. Dünya devi ilk çeyreğe ilişkin bilançosunda hayal kırıklığı yaratan FedEx’in hisselerinde sert düşüş olurken CEO’sundan ekonomi için karamsar yorumlar geldi.
Ekonomik koşulların gerçekten iyi olmadığını söyleyen FedEx CEO’su Raj Subramaniam, dış etkenlere atıfla dünya çapında bir durgunluk beklediğini dile getirdi. Ancak analistler FedEx’in kasvetli uyarısı konusunda iyiye bölündü.
Bazıları CEO’nun da belirttiği gibi sonuçların, diğer şirketlerin bir yansıması olduğunu savunurken bazıları zayıf rakamların FedEx’in kendi eksikliklerinden kaynaklandığını belirtti.FedEx’i hatalı bulanlar, UPS ve DHL’in göreceli istikrarına dikkat çekerek FedEx’in uyum sağlamadaki başarısızlığını öne sürdü. Örneğin Moody’s analisti Jonathan Kanarek, “Bu, FedEx’in mali yılın ilk çeyreği için kendi beklentilerini kaçırdığı üst üste ikinci yıl ve bence bu, yatırımcılar arasında biraz hayal kırıklığı yaratıyor” dedi.
Ancak analist, iç faktörlerin yanında dış faktörlerin rolünü de göz ardı etmedi. “Geniş tabanlı bir yavaşlamanın kanıtını gerçekten görmedik. Ancak açıkçası FedEx bir öncü ve söylediklerini göz ardı etmek istemiyoruz” diyerek şirket performansının bir durgunluk sinyali olabileceğine işaret etti.
Bank of America’dan Ken Hoexter ise karamsarlığını daha açık bir şekilde dile getirdi. Hoexter’e göre FedEx’in kendi beklentilerinin 500 milyon dolar altında gelen ekspres kategorisinin performansı, daha geniş bir gerilemenin ilk göstergesi.
Hacimdeki küçük düşüşlerin marjları önemli ölçüde etkilediğini, çünkü hava dağıtım maliyetlerinin korunmasının çok fazla olduğunu söyledi. Şirketin tahminlerinin 300 milyon dolar gerisinde kalan yer hizmetlerininse, bir yavaşlama işareti veren ikinci yer olduğunu belirtti.
Neticede şirketin hayal kırıklığı yaratan rakamları için dış etkenleri suçlaması, mevcut duruma ve beklentilere bakıldığında pek haksız görünmüyor.
IMF ve Dünya Bankası gibi birçok kuruluş, küresel ekonomi için korkutucu uyarılarda bulunup tahminlerini aşağıya revize ediyor. Sıkılaşma, artan fiyatlar, devam eden savaş ve Çin’in sürdürdüğü sıfır Covid politikası, ekonomide durgunluk için ana riskler olarak belirtiliyor.