Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Faiz Dengesi Kurulamıyor: Döviz Kredilerine Hücum Başladı

Faiz artışı politikaları kredi tarafında handikap yarattı. Tüketici kredisi almak istemeyen vatandaşlar takas yöntemine yönelirken şirketler ise dövizi tercih etti.
Faiz Dengesi Kurulamıyor: Döviz Kredilerine Hücum Başladı
HABER GİRİŞ

Nas politikalarıyla şişen enflasyonu baskılamak için geri dönülen sıkılaşma adımları bu kez kredi tarafını çıkmaza soktu. İhtiyaç kredi faizi yüzde 60’ı, ticari krediler ise yüzde 50’yi aştı. Vatandaşlar tüketici kredisi almak yerine takasa yönelirken şirketler ise farklı bir yol izledi. TL cinsi ticari kredi faizlerinin son 20 yılın zirvesine çıkması sonrası şirketler yabancı para cinsi kredi almaya başladı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre son 1 ayda TL ticari kredi büyümesi hız kaybederken, yabancı para kredilerde 1.5 milyar dolarlık artış yaşandı.

3 Kasım haftasında 126.9 milyar dolar seviyesine çıkan ticari yabancı para krediler hakkında Ekonomi gazetesine değerlendirmede bulunan bankacılık sektörü kaynakları, geliri döviz cinsinden olanlar için yüksek TL faizi almanın artık cazip olmadığını aktardı.


Art arda beşinci toplantısında da faiz artışına giden Merkez Bankası, politika faizini yüzde 35 oranına çıkarıp, sıkılaşma adımlarının devamının geleceği sinyalini verdi.

Hem finansman ihtiyacı hem de döviz geliri olan şirketler, Ekim ayının başında 125.4 milyar dolar seviyesine kadar inen yabancı para kredilerde oranı son 4 haftada yukarı taşıdı.

Yabancı para krediler 13 Ekim haftasında 125.46 milyar dolara, 20 Ekim’de 125.95 milyar dolara, 27 Ekim’de 126.4 milyar dolara çıktı. Gelinen noktada 3 Kasım haftası itibarıyla ise 126.88 milyar dolar seviyesi aşıldı.

GCM Yatırım Banner
Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.