Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Euro Bölgesi’nin dış ticaret fazlası 9 ayın zirvesine çıktı

Euro Bölgesi'nin dış ticaret fazlası Temmuz'da 14,2 milyar Euro'ya yükselerek dokuz ayın en yüksek seviyesine çıktı.
Euro Bölgesi’nin dış ticaret fazlası 9 ayın zirvesine çıktı
HABER GİRİŞ

Euro Bölgesi’nin dış ticaret fazlası, Temmuz 2026’da geçen yılın aynı ayındaki 10,7 milyar Euro’dan 14,2 milyar Euro’ya yükseldi. Böylece bölge, dokuz ayın en yüksek aylık dış ticaret fazlasını verdi.

Mal ihracatı Temmuz’da yıllık bazda yüzde 9 artarak 276 milyar Euro’ya ulaştı. İhracat bu seviyeye çıkarak 16 aydan uzun sürenin en yüksek değerini gördü. İthalat ise yüzde 7,9 artışla 261,8 milyar Euro oldu.

Böylece Euro Bölgesi’nin dış ticaret dengesi geçen yılın aynı ayına göre 3,5 milyar Euro iyileşti. Artışta başta kimyasallar ve ilgili ürünlerdeki daha yüksek ticaret fazlası olmak üzere diğer imalat ürünleri ile yiyecek ve içecek grubundaki fazlaların yükselmesi etkili oldu. Bu gelişmeler, makine ve taşıtlar grubundaki daha düşük fazlayı telafi etti.

Enerji ürünlerindeki dış ticaret açığı da daraldı. Enerji dengesi açığı 28 milyar Euro’dan 26,1 milyar Euro’ya geriledi.

İhracatta Çin’e yapılan sevkiyatlar yüzde 1,6 azalırken, ABD’ye yüzde 10,7, Birleşik Krallık’a yüzde 3,1 ve İsviçre’ye yüzde 14,2 artış kaydedildi.

İthalat tarafında ise ABD’den yapılan alımlar yüzde 12,6, Birleşik Krallık’tan yapılan ithalat yüzde 16,7 arttı. Çin’den yapılan ithalat ise yüzde 32,3 azaldı.

Yasal uyarı: Bu haber sadece bilgilendirme amaçlıdır. Paratic.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bu haberde yer alan görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihinize uygun olmayabilir. Bu nedenle yalnızca burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Manşet Haberleri

Hizmetlerimizi geliştirmek ve yasal mevzuata uygun şekilde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve iptal için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2026/2Ç Kar/Zarar 17.84%-82.16%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.