S&P Global tarafından derlenen HCOB’nin nihai euro bölgesi imalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), Temmuz ayı verileri açıklandı. Rapora göre fabrikaların fiyatlarını keskin bir şekilde düşürmesine rağmen, azalan talep ile imalat faaliyeti, COVID-19 pandemisi sonrası en hızlı düşüşünü gördü
Avrupa’nın en büyük ekonomisi olan Almanya’da kayda değer bir zayıflık görülürken, ikinci ve üçüncü büyük avro bölgesi ekonomileri olan Fransa ve İtalya da Haziran ayından bu yana belirgin bozulmalar kaydetti.
Euro Bölgesi PMI, Haziran’daki 43,4’ten Temmuz’da 42,7’ye düşerek Mayıs 2020’den bu yana en düşük ön okuma ile eşleşiyor. 50’nin altındaki bir okuma, aktivitede bir daralmaya işaret eder.
Perşembe günü açıklanacak bileşik PMI’yi besleyen ve ekonomik sağlığın iyi bir göstergesi olarak görülen çıktıyı ölçen bir endeks, üç yıldan beri görülmemiş bir düşük olan 44,2’den 42,7’ye düştü.
Hamburg Ticaret Bankası baş ekonomisti Cyrus de la Rubia, “Görünüşe göre imalat durgunluğu Euro Bölgesi’nde kalacak gibi” değerlendirmesinde bulundu.
Üçüncü çeyreğin başında üretimde, yeni siparişlerde ve satın alma hacimlerinde daha güçlü düşüşlerin, ekonominin bir bütün olarak yılın ikinci yarısında inişli çıkışlı bir seyir içinde olduğu görüşünü desteklediğini söyledi.
Tedarikçiler arasında artan rekabet nedeniyle 2009 ortasından bu yana en hızlı şekilde düşen girdi maliyetlerinin düşmesi fabrikaların ücretlerini düşürmesine olanak sağlasa da talep keskin bir şekilde azaldı. Çıktı fiyatları endeksi 47,0’dan 14 yılın en düşük seviyesi olan 45,0’e geriledi.
De la Rubia, Avrupa Merkez Bankası’nı çıktı fiyatlarındaki deflasyonun yeniden hızlanarak yaklaşık 14 yılın en hızlı düşüşünü görmekten memnun olacağını ancak, hizmet enflasyonuna ilişkin endişelerin gündemin üst sıralarında yer almaya devam ettiğini belirtti.
ECB Geçen hafta art arda dokuzuncu kez faiz artırımı gerçekleştirdi ve 25 baz puan ile oranları yüzde 4,25’e çıkardı.