Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), Euro Bölgesi’nin gayri safi yurt içi hasıla (GSYİH) verilerini açıkladı. Yapılan ikinci okumalar, ilk tahminlerden daha iyi geldi. Buna göre Ekim ve Kasım aylarında paylaşılan yüzde 2,1’lik tahminleri aşarak, yıllık bazda yüzde 2,3 oranında büyüme gösterdi.
Bir önceki çeyreğe göre büyüme oranı ise yüzde 0,3 ile yüzde 0,2 olan tahminlerden daha iyi geldi. Avrupa Birliği’nde (AB) çeyreklik büyüme oranı yüzde 0,4, yıllık büyüme oranı yüzde 2,5 oldu.
Ülkeler bazında bakıldığında İrlanda ekonomik büyümede en hızlı artışın olduğu ülke oldu. İrlanda ekonomisi, yapılan son tahminlere göre yılın üçüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 2,3 büyüdü.
Onu Kıbrıs, Malta, Romanya, Lüksemburg, Polonya, Bulgaristan, İsveç, Danimarka, İtalya, Litvanya, Almanya, Slovakya, Belçika, İspanya ve Fransa izledi.
Estonya yüzde 1,8 ile ekonominin en büyük oranda daraldığı ülke olurken, hemen arkasından yüzde 1,7’yle Letonya ve yüzde 1,4’le Slovenya geldi.
Euro Bölgesi’nde hanehalkı tüketim harcamaları yüzde 0,9, AB’de yüzde 0,7 arttı. Brüt sermaye oluşumu Euro Bölgesi’nde yüzde 3,6, AB’de yüzde 3,2 oranında artış gösterdi.
Euro Bölgesi’nde ihracat yüzde 1,7, ithalat yüzde 4,3, AB’de ise sırayla yüzde 1,9 ve yüzde 4 oranında yükseldi. Raporda, hanehalkı nihai tüketim harcamalarının her iki bölgede de büyümeye önemli katkı yaptığı belirtildi.
İstihdam Edilen Kişi Sayısında da Artış Var
Aynı rapor içinde yer alan bilgilere göre istihdam edilen kişi sayısı, söz konusu dönemde ikinci çeyrek ile karşılaştırıldığında Euro Bölgesi’nde yüzde 0,3, AB’de yüzde 0,2 oranında arttı.
İstihdam artışı 2021 yılının aynı dönemi ile kıyaslandığında sırasıyla yüzde 1,8 ve yüzde 1,5 oldu. Çalışılan saat sayısı Euro Bölgesi’nde yüzde 0,1 artarken, AB’de yüzde 0,3 oranında geriledi.