Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, bugün Rusya-Ukrayna savaşında Türkiye’nin barışa yönelik çabalarının kitaplaştırıldığını duyurdu. “Türkiye’nin İstikrara Katkısı: Barışa Yönelik Çok Yönlü Diplomasi” isimli kitap, geçen hafta yayımlanan “Bölgesel İşbirliği ve İstikrarın Güçlendirilmesinde Türkiye’nin Merkezi Rolü” kitabının ardından geldi.
24 Şubat’tan bu yana devam eden Rusya-Ukrayna savaşında Türkiye, sürdürdüğü arabuluculuk çalışmalarıyla sık sık gündeme geldi. İki tarafın ilk kez bir araya geldiği Antalya’daki Diplomasi Forumu Türkiye’nin barış çabalarında ilk büyük adımı olurken sonrasında birçok benzer adım atıldı.
İletişim Başkanlığı tarafından hazırlanan bu kitapta da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde Türkiye’nin krizin sonlanmasına ve bölgesel istikrarın sağlanmasına yönelik attığı adımlara yer verildi.
4 Bölümden Oluşuyor!
Kitabı oluşturan 4 bölüm şöyle açıklandı:
- Barışın Dünyasını Kurmada Küresel Liderlik
- Türkiye’nin Savaşa Karşı Duruşu
- Diyalog Kanallarının Açık Tutulması
- İnsani ve Girişimci Diplomasi
“Barışın Dünyasını Kurmada Küresel Liderlik” bölümünde krizin başlangıcından itibaren Erdoğan’ın Ukrayna ve Rusya tarafları, NATO ve Avrupa Birliği (AB) gibi uluslararası kuruluşlar ve bölgesel aktörler ile gerçekleştirdiği yoğun diplomasi trafiği ele alınıyor.
Aynı zamanda kitapta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Dünya 5’ten Büyüktür” ve “Daha Adil Bir Dünya Mümkün” söylemleri ışığında küresel güvenlik mimarisinde düzenlemeler yapılması gerektiği vurgulanıyor.
Erdoğan, savaşın ilk günlerinde 28 Şubat tarihli Kabine Toplantısı sonrasında Möntrö Sözleşmesi’ne değinmiş ve dünyanın köklü bir değişim sürecinden geçtiğini belirterek, “Dünya 5’ten büyüktür diyerek ifade ettiğimiz küresel yönetim sistemindeki çarpıklık yaşanan her hadiseyle kendini yeniden gösteriyor.” demişti.
Kitabın ikinci bölümünde Türkiye’nin savaşın önlenmesi için gösterdiği çabalar ele alınırken Ukrayna’nın toprak bütünlüğü vurgusu ve ateşkes çağrısı kapsamındaki diplomatik girişimler detaylı şekilde işlendi.
Üçüncü bölümde Türkiye’nin Ukrayna-Rusya krizinde diyalog kanallarının açık tutulmasındaki rolü ele alındı. Ukrayna ve Rusya tarafları arasında bir denge unsuru olarak Türkiye’nin pozisyonuna dikkat çekildi.
Kitapta, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu gibi yetkililerin de sık sık vurguladığı Türkiye’nin savaştaki pozisyonu öne çıkarıldı.
Türkiye’nin her iki ülke ile diyaloğu sürdürebilen ender ülkelerden biri olduğu ve bu bağlamda Türkiye’nin barış görüşmelerinde ev sahibi olmasının önemi anımsatıldı.
Kitabın son bölümünde ise Türkiye’nin insanı merkeze alan diplomasi anlayışı üzerinde duruldu.
Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanan ve takdim yazısı Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kaleme alınan kitap, Karadeniz’in güvenliğinin temini, tahıl koridorunun açılmasında Türkiye’nin öncü rolünü de vurguladı.
Tüm dünyanın takibindeki tahıl koridoru anlaşması için imzalar 22 Temmuz’da Dolmabahçe’de Türkiye’nin arabuluculuğuyla atılmıştı. Birlemiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a anlaşmanın sağlanmasındaki katkılarından dolayı teşekkürlerini sunmuştu.