Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 8. Türk Tıp Dünyası Kurultayı’nda Tıp Tarihi ve Ortak Geçmiş Vefa Ödül Töreni’nde açıklamalarda bulundu. Erdoğan konuşmasında Türkiye Yüzyılı’nın herkes için deniz feneri niteliğinde bir rehber olacağını ve en iddialı alanınınsa sağlık olacağını vurguladı.
Dünyadaki her şeyi bir meta olarak gören anlayışın, bu düşünceyi insan için de benimsediğini belirtti. Buna karşılık Türkiye’nin medeniyet birikiminin merkezine insanı oturttuğunu ancak dünyanın pek çok yerinde insanın sadece araç olarak görüldüğünün altını çizdi.
İnsanın Eşya Seviyesine İndirgendiği Zihniyetin Sonuna Gelindi
İnsanın artık eşya seviyesine indirgendiği ve bu zihniyet ile ilerlendiğini söyleyen Erdoğan, bu yolun sonuna gelindiğini aktardı. Bilim çalışmalarının ise teknolojinin kutsanmadan sürdürülmesi gerektiğini savundu.
Tahıl koridorunda yaşanan sıkıntılara da değinen Erdoğan, anlaşma kapsamında bugüne kadar Ukrayna buğdayının 9,3 milyon tonunu dünyanın hizmetine sunulduğunu bildirdi. Böylelikle gıda krizinin nispeten azaltıldığına dikkat çekti.
Tahıl Koridoru Anlaşmasında Rusya’ya Kolaylık Gösterilmedi
Erdoğan konuşmasında tahılı işaret ederek, Rusya’nın yapılan anlaşmada Ukrayna’ya gösterilen kolaylıkların kendisine sunulmaması sebebiyle tereddütlü davrandığını belirtti. İnsanlığa hizmet için bu zamana kadar gösterilen gayretin kararlılıkla devam edeceğini paylaştı.
Türkiye Yüzyılı vizyonunun çerçevesinde amacın, uluslararası sağlık hizmetleri alanında Health Türkiye markasının zirveye çıkarılması olduğunu açıkladı. Erdoğan, Türk vatandaşlarının tükettiği her 100 ilaçtan 89’unun yerli üretim olduğunu kaydetti.
Türkiye’nin dünyada Covid-19 aşısı üreten 9 ülkeden biri olduğunu bildiren Erdoğan, tıbbi cihaz alanında ithalatın ihracatı karşılama oranının yüzde 5’e çıkarıldığına dikkat çekti. Tüm bu çalışmalarla amacın Türkiye’yi sağlık alanında zirveye çıkması ve dünyanın şifa merkezi haline gelmesi olduğuna işaret etti.