Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yeni Finansal İstikrar Raporu’nu yayımladı. Raporda, ekonomideki dengelenme sürecine ilişkin önemli değerlendirmeler yer alırken, TCMB Başkanı Fatih Karahan’ın açıklamaları öne çıktı.
Karahan, finansal koşullardaki sıkı duruşun iç talepte denge sağladığını ve cari dengede iyileşme sinyallerinin güçlendiğini ifade ederek, “Para politikamızdaki sıkılığı, makroihtiyati araçlarla desteklemeyi sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.
Makroihtiyati çerçevenin güçlendirilmesiyle kredi büyümesinin dezenflasyon süreciyle uyumlu bir şekilde ilerlediğini belirten Karahan, finansal piyasalardaki fiyatlamaların politika faiz oranlarıyla paralellik gösterdiğini vurguladı.
Türk Lirasına Güven Artıyor
Dezenflasyonun devam etmesi, Türk lirasına olan güveni artırırken, TL mevduat oranlarında istikrarlı bir yükseliş gözlemlendiği aktarıldı. Karahan, kur korumalı mevduat bakiyesindeki azalışın, parasal aktarım mekanizmasını güçlendirdiğini ve Merkez Bankası bilançosundaki riskleri azalttığını söyledi.
Raporda, sıkı para politikası ve makroihtiyati önlemlerin Türkiye’nin risk algısını olumlu etkilediği, bu durumun firmalar ve bankalar için yurtdışı borçlanma koşullarını iyileştirdiği belirtildi.
Düşük borçluluk seviyesi sayesinde sıkı finansal koşulların firma bilançolarına ve bankacılık sektörü aktif kalitesine etkisinin sınırlı kaldığı ifade edildi. Raporda banka bilançolarında TL mevduat oranı artarken, kur korumalı ve döviz mevduat oranlarının gerilemeye devam ettiği belirtildi.
Zorunlu karşılıklar ve depo alım işlemleriyle TL likidite fazlası etkin bir şekilde yönetildiğine yer verilen raporda, bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredilerinde takipteki alacak oranları bir miktar yükselse de yapılandırma imkanlarının riskleri hafifletmesi beklendiği kaydedildi.