Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Geleneksel Büyükelçiler İftar Programı“nda konuştu. Konuşmasına Covid-19 pandemisinin güncel durumu ve aşılamada gelinen noktalara değinerek başladı.
“Virüse karşı en etkili silahımız olan aşının zenginler kulübü üyesi ülkelere bir mahsus ayrıcalık gibi algılanması durumun vahametini ortaya koyuyor.” diyen Erdoğan, Türkiye’nin dost ve kardeş ülkelerin mücadelesine destek verdiğini belirtti.
İlk günden itibaren Türkiye’nin elindeki tüm imkanları insanlara ulaştırdığını ve 19 ülkeye 6,3 milyon doz aşı hibesi yapıldığını açıkladı. Bunların içinde yerli aşımız Turkovac’ın da olduğu 4 milyon 870 bin doz aşının Afrika’ya hibe edildiğini söyledi.
Nerede yaşanırsa yaşansın herkesin 8,5 milyarlık büyük insanlık ailesinin ferdi olduğunu hatırlatan Erdoğan, “Sadece birbirimize karşı değil aynı zamanda evlatlarımıza, gelecek nesillere karşı da sorumluyuz. Kendi fildişi kulesine çekilip diğerinin yaşadığı sorun, sıkıntı, felaketleri görmezden gelme lüksümüz yoktur. Biz unutsak, biz kabul etmeye yanaşmasak bile yaşanan her hadise tüm insanlığın aynı gemide olduğunu hatırlatıyor.” dedi.
Çatışmalardan ekonomik kriz, salgın, çevre felaketlerine kadar acı durumlara şahitlik ettiklerini, Türkiye olarak mesuliyetlerimizi yerine getirmenin, krizlerde yapıcı rol oynamanın çabası içinde olduklarını sözlerine ekledi.
Ukrayna ve Rusya İstanbul Görüşmelerini İlerletmek İstiyor
Ukrayna ve Rusya’nın Dışişleri Bakanlarının Türkiye’de bir araya gelmelerini sağladıklarını, ardından tarafları yüz yüze müzakerelerini sürdürmeleri amacıyla İstanbul’da misafir ettiklerini anlattı.
Bu sayede tarafların somut ilerleme kaydettiğini söyledi. Fakat Bucha’da sivillerin hedef alındığına dair gelen görüntülerin, görüşmelere gölge düşürdüğünü belirtti. Yine de müzakerelerin çevrimiçi olarak devam ettiğini söyleyen Erdoğan, “Her iki tarafın güven duyduğu ülke olarak çabalarımızı sürdürüyoruz. İstanbul süreci de en muteber ve en kestirme çıkış yolu vasfını halen korumaktadır.” dedi.
Her iki ülkenin heyetlerinin de İstanbul’daki görüşmeleri ilerletmekten yana olduklarını, bu süreçte Putin ve Zelenskiy ile görüşmeler gerçekleştirerek tespitlerini aktardığını anlattı.
Acının, yıkımın ve gözyaşının daha fazla sürmesine bigane kalamayacaklarını dile getiren Erdoğan, kalıcı barışın tesisinin insanlık adına yapılmış en hayırlı girişimlerden biri olacağını sözlerine ekledi.
Ukrayna savaşının adil bir dünya düzeni kurma arayışının ne kadar isabetli olduğunu bir kez daha gösterdiğini söyleyen Erdoğan, konuşmasına “Dünya 5’ten büyüktür diyerek BM Güvenlik Konseyi reformu çalışmalarımız anlaşılmış oldu. Küresel güvenlik mimarisinin adalet ve kapsayıcılık temelinde yeniden inşa edilmesi açıktır.” sözleriyle devam etti.
Mescid-i Aksa Konusunda Üzerimize Düşeni Yapmaya Hazırız
Türkiye’nin yaklaşık 5 milyon yerlerinden edilmiş kişiye geçici ev sahipliği yaptığını, Suriye’de rejimin ve terör örgütlerinin saldırıları altında hayata tutunmaya çalışan mazlum ve mağdurlara sahip çıktıklarını söyledi.
Terör örgütlerinin eylemlerine değinerek, “Mescid-i Aksa’da yapılanları gördünüz, gördük, görüyoruz. Bu bizler için gerçekten bir üzüntü kaynağıdır. Bunu yaşamak asla istemiyoruz.” ifadesini kullandı.
Ardından Mescid-i Aksa’da yaşanan üzücü olaylar hakkında konuştu. “İlk kıblemiz Mescid-i Aksa ve Kudüs-ü Şerif konusundaki hassasiyetimiz tüm dünyanın malumudur.” diyen Erdoğan, Pazar günü Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile telefon görüşmesi yaptığını söyledi.
Gerilimin daha fazla tırmanmaması için Türkiye’nin üzerine düşeni yapmaya hazır olduğunu ilettiğini belirtti.