Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 6 Nisan’da düzenlenen kabine toplantısının ardından gündeme yönelik önemli açıklamalarda bulundu.
Yatırıma, üretime, hizmete, kalkınmaya gitmesi gereken kaynakları hortumlayanlarla hukuk dairesi içinde mücadele etmenin çabasında olduklarını vurgulayan Erdoğan, Türkiye’yi güçlü ekonomisiyle, büyük ekonomisiyle küresel oyuncu haline getirmeye odaklandıklarını belirtti.
27 Mart Cuma günü İstanbul’da önemli bir toplantıya ev sahipliği yaptıklarını, Dünya Ekonomik Forumu Ülke Stratejisti toplantısı vesilesiyle küresel iş dünyasının üst düzey yöneticilerini Türkiye’de ağırladıklarını hatırlattı. Toplantıya 16 ülkeden imalat, teknoloji, enerji, finans, varlık yönetimi gibi farklı sektörlerden toplam değeri 1,2 trilyon doları bulan yatırımcıların iştirak ettiğini aktardı.
“Gündemimizde Seçim Yok”
Cumhurbaşkanı, “Hükümetimiz gündemine hakimdir, bize kimse gündem dayatamaz. Hangi bahaneyle olursa olsun kimse Türkiye’nin gündemini suni tartışmalarla saptıramaz. Ne hükümetimizin ne milletimizin yakın vadedeki siyasi koordinatlarında erken veya ara seçimin yer almadığının bilinmesini istiyorum” dedi.
“Küresel Ekonomiyi Derinden Sarsıyor”
Hürmüz Boğazı’nın kapandığını hatırlatan Erdoğan, bunun yalnızca bir sektörü değil, enerjiden tarıma, sanayiden teknolojiye her alanda küresel ekonomiyi derinden sarstığını dile getirdi. Türkiye’de enerji arz güvenliği, tedariki ve depolama noktasında bir sorun olmadığını söyledi.
Bazı ülkelerde akaryakıta kota getirildiğini, bazı ülkelerde okulların belirli günlerde kapatıldığını ve kamu hizmetlerinin kısıtlanmasının tartışıldığını belirtti. Türkiye’nin Basra’dan veya Hürmüz geçişli herhangi bir LNG tedarikinin bulunmadığını, yaklaşık yüzde 10’luk petrol ve petrol ürünü ithalatının buradan gelmesine karşın bunların Türkiye’nin kolayca yönetebileceği oranlar olduğunu paylaştı.
Fahiş fiyat artışlarıyla milletin ekmeğine kan doğrayan savaş fırsatçılarına yönelik denetimlerin yoğun bir şekilde devam ettiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı, “Gübre gibi tarımsal üretim girdilerinde sıkıntımız yoktur. Aldığımız tedbirler sayesinde gıda arz güvenliğinde de hiçbir sorun yaşamayacağız” dedi.
Eşel Mobil Sistemle 50 Milyar Lirayı Bulan Maliyet
Şimdiye kadar toplam 50 milyar lirayı bulan ek maliyetle eşel mobil sistemi sayesinde devlet tarafından sübvanse edildiğini açıkladı.
Ekonomi kurmay ekibinin Türkiye’yi çok uluslu şirketler için bölgesel yönetim merkezi olarak güçlü bir şekilde konumlandırmak için yoğun çaba sarf ettiğini belirtti.