Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

EPDK Duyurdu: Tüketiciye 11 Milyar Liralık Ödeme Yapılacak

EPDK, AUF kapsamında gerçek dışı bildirimleri tespit edilen 40 şirketin tüketicilere 11 milyar liradan fazla geri ödeme yapacağını duyurdu. İşte detaylar;
EPDK Duyurdu: Tüketiciye 11 Milyar Liralık Ödeme Yapılacak
HABER GİRİŞ

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından bugün yazılı bir açıklama yapıldı. Açıklamada, Azami Uzlaştırma Fiyat Mekanizması (AUF) kapsamında gerçek dışı bildirimleri tespit edilen 40 şirket hakkında idari soruşturma açılacağı paylaşıldı.

Böylece şirketlerin tüketicilere 11 milyar liradan fazla geri ödeme yapacağı bildirildi. AUF’nin son aylarda uluslararası piyasalarda yaşanan olağanüstü maliyet artışlarının Türkiye’deki arz güvenliğini sekteye uğratmaması için kısa süreliğine uygulanmaya başlatıldığı hatırladı.

Tüketicilerin de bu maliyet artışlarından korunması için AUF mekanizmasının EPDK tarafından uygulamaya alındığı eklendi. Geçici süre ile uygulanacak olan mekanizmanın pek çok Avrupa ülkesi tarafından da devreye alınacağı kaydedildi.

AUF Mekanizması ile Enerji Arz Güvenliği Sekteye Uğramadı

AUF mekanizmasının 1 Nisan 2022 tarihinden itibaren uygulanmaya başlatıldığı ve Ekim’de 6 ay için daha uzatıldığı hatırlatıldı. Mekanizmasının da katkısı ile hiçbir santralin kapatılmadığı ve enerji arz güvenliğinin sekteye uğramadığına dikkat çekildi.

EPDK yaptığı açıklamada kurumun söz konusu süreçte fiyat hareketlerini titizlikle takip ettiğini ve AUF kapsamında gerekli müdahalelerin ivedilikle yapıldığına işaret edildi.

GCM Yatırım Banner

Sabit fiyatlı olan ve tüketicileri koruduğu için AUF kapsamına alınmayan ikili anlaşmaların da Enerji Piyasaları İşletme A.Ş.’ye (EPİAŞ) sunularak güvence altına alındığı iletildi.

Gerçek Dışı Bildirimler 40 Şirkette Soruşturmaya Sebep Oldu

Perşembe günü yapılan toplantıda kurulun bu anlaşmalar kapsamında sehven ya da kasıtlı olarak EPİAŞ’a yapılan gerçek dışı bildirimler sebebi ile 40 şirket hakkında idari soruşturma açılmasına karar verdiği söylendi.

Açılan soruşturmalar sonucunda 10 milyar 208 milyon 222 bin 680 TL’nin geri ödenmesine karar verildiği belirtildi. Faiziyle birlikte bu miktarın 11 milyar TL’yi aştığı ve AUF mekanizmasının doğası gereği maliyet düşüşü olarak doğrudan tüketicilerin faturasına yansıtılacağı açıklandı.

Şirketlere Geri Ödeme Talimatı Gönderildi

İlgili şirketlere geri ödeme talimatının Cuma günü “kayıtlı elektronik posta” (KEP) yoluyla iletildiği kaydedildi. Bahsi geçen şirketlerle ilgili idari soruşturmanın da EPDK tarafından titizlikle yürütüleceği eklendi.

Söz konusu süreçte kamuoyunu yanıltıcı açıklamalardan kaçınılması gerektiği de ifade edildi. Yapılan açıklamada sektörde faaliyet gösteren tüm şirketler ve Türkiye’nin enerji güvenliği için büyük önem taşıyan AUF ile ilgili gereken hassasiyetin gösterilmesinin öncelik olduğu bildirildi. Aksi uygulamalara kurumun izin vermeyeceği eklendi

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/1Ç Kar/Zarar 34.76%/65.24%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın