Türkiye’de vergi gelirlerinde artışa gidilse de bütçe giderlerinde yetersiz kaldığı biliniyor. Asgari ücrette ve emekli maaşında artış yaşansa da vergilerdeki artış vatandaşların ekonomik hayatını etkiliyor.
Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi, Ekonomiden Sorumlu Eski Devlet Bakanı Prof. Dr. Işın Çelebi, dolaylı vergilerin hayat pahalılığını daha da yükselttiğini söyledi. Çelebi, özellikle mazotta ve benzinde vergi oranlarının düşürülmesi gerektiğini belirtti.
“Vergi Reformu Gerekiyor”
Dolaylı vergilerin toplam vergi gelirleri içinde kapsadığı oranın yüzde 68 seviyesinde olduğunu aktaran uzman, Türkiye’de enflasyonun temel nedenin devletin açıkları ve bütçe olduğunu vurguladı. Bütçe açığının 600 milyar TL civarında sabit tutulduğunu paylaştı ve hayat pahalılığı düşürülecekse mutlaka dolaylı vergilerde reform yapılması gerektiğini savundu.
9 Ocak’ta açıklanan verilere göre Aralık 2023 itibarıyla vergi mükellefi sayısı 2 milyon 478 bin 134’e çıktı.
Parasal daralmayla 1-2 yılda ekonominin belli bir dengeye oturabileceğini ifade eden Çelebi, Türkiye’nin teknoloji transferi yapması gerektiğini kaydetti. Çin, Güney Kore, Hindistan, Japonya gibi ülkelerin müthiş bir teknoloji üreterek verimini sağladığını, ABD ve Avrupa Birliği dışında yeni bir gelişme potansiyeli yarattıklarını belirtti.
“2024 Zor Bir Yıl Olacak”
Asgari ücret ile memur ve emekliye yapılan zam oranlarında eşitsizlik olduğuna dikkat çekti ve memur emeklileri, esnaf ile sanatkar emeklisinin ücretlerinin asgari ücret düzeyine getirilmesi gerektiğini vurguladı. Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, 8 Ocak tarihinde en düşük emekli maaşı için beklentisini paylaşmıştı.
Ekonomi yönetimine 2-3 yıllık bir süre tanınması gerektiğini aktaran Işın Çelebi, ilk altı ayın seçim atmosferinde geçeceğini, ikinci yarıda ise daraltıcı politikaların söz konusu olacağını bildirdi.
2024 yılının zor geçeceğini kaydetti ve bu ortamda üretim ile verimliliğin artırılmasının her zamankinden daha önemli olduğunu paylaştı.