Endonezya Başkanı başkent Cakarta’nın taşınacağını duyursa da ülkenin planlama bakanı, önümüzdeki on yılda batan şehri kurtarmak için 40 milyar dolar harcama sözü verdi.
kolayca yatırım yapın
Endonezya Ulusal Kalkınma Planları Bakanı Bambang Brodjonegoro, verdiği bir demeçte halihazırda ülkenin başkenti olan Cakarta’nın önümüzdeki 10 yıl içinde 571 trilyon rupi (40.18 milyar dolar) değerinde bir kentsel yenilemeden geçeceğini söyledi.
Endonezya Cakarta için Yeni Başkentine Harcayacağından Daha Fazla Harcama Yapacak
Bu rakamın Borneo adasında yeni bir başkent inşa etmek için planlanan 33 milyar doların üzerindeki harcamadan yüksek olması dikkat çekti.
“Cakarta, Endonezya’daki her şeyin merkezidir. Taşıdığımız şey yönetim merkezi olacak ancak finans merkezleri, işletmeler ve ticaretler burada kalacak” diyen Brodjonegoro taşınma kararının, hükümetin Cakarta’daki nüfus yoğunluğunun azaltılması gerektiğini bilmesi nedeniyle alındığını dile getirdi. Sonuçta Cakarta, 10 milyondan fazla insana ev sahipliği yapıyordu ve rakam, civardaki kasabalarda yaşayanlarla birlikte üç katına çıkıyordu.
Cakarta Neden Başkent Pozisyonundan Çıkartılıyor?
Dünyanın en yoğun nüfuslu şehirlerinden biri olan Cakarta için başkent pozisyonundan çıkarılma kararı bu nedenle verildi. “İnsanlar Cakarta’nın iyi iş çıkardığını düşünüyor. Oysa Cakarta hiç iyi durumda değil. Su durumu, atık su ve hava kirliliği endişe nedenleri arasında” diyen Brodjonegoro, şehrin sadece yüzde 60’ının su borusu altyapısına sahip olduğunu, bunun milyonlarca insanı ve işletmeyi yeraltı suyunu kullanmak için kuyu kazmaya zorladığını ve çevreye zarar verildiğini vurguladı.
Aşırı çıkarma da Cakarta’yı sellere meyilli hale getiriyor ve çökmeye bağlı batmaya yol açıyordu. Yükselen deniz seviyesi kentin bazı bölümlerinde yılda 11 inç düşmeye neden oluyordu ki bu da Cakarta’yı dünya çapında en hızlı batan şehir haline getiriyordu.
40 Milyar Dolarlık Cakarta Harcaması Nerelere Yapılacak?
Brodjonegoro yeni projenin amaçlarından birinin su borularını Cakarta’nın tamamını kapsayacak şekilde uzatmak olduğunu, böylece insanların daha fazla yeraltı suyu kullanmak zorunda kalmayacaklarını belirtti. Ayrıca hükümetin yeni bir kanalizasyon sistemi inşa edeceğini de söyledi.
Harcamanın en büyük kısmının ise MRT isimli yeni sistemin uzatılması gibi eylemlerle toplu taşımacılık için yapılacağını aktardı. Çünkü dünyanın en kötü trafik sıkışıklıklarından birini yaşayan Cakarta’daki yoğunluk, kurak mevsim, sanayi kirliliği ve kentin kömür santrallerine bağlılığı burayı dünyanın en kirli şehirlerinden biri haline getiriyor.
Cakarta’nın Yüzde 95’i 2050’ye Kadar Su Altında Kalacak
Bandung Institute of Technology’den geodesist Heri Andreas da yaptığı bir açıklamada insanların yeraltı suyunu kesmeyi bırakırlarsa Cakarta’nın kurtarılabileceğini ancak bir inşaatın bile kentin üzerinde baskı yapacağını bildirdi.
“Cakartalıların yüzde 100’ü yer altı suyu kullanmayı bırakırsa, altyapıyı kitlesel olarak inşa edebiliriz ve zemin çökmez” diyen uzman bununla birlikte mevcut batma hızında Cakarta’nın yüzde 95’inin 2050’ye kadar su altında kalacağını öngördü.