Seçimlere giderken baskılanan döviz kurunun patlak vermemesi için olağanüstü çaba gösteren ve piyasa normallerinin dışına çıkan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) hamleleri dikkat çekmeye devam ediyor. Yatırımcıların dövize yönelmemesi için cazip hale getirilmeye çalışılan kur korumalı mevduat (KKM) hesapları ise bütçeyi zorluyor.
2022 yılında bütçeye faturası 181,5 milyar liraya çıkan KKM ile ilgili yeni bir çıkış da Merkez Bankası’nın eski çalışanı Ekonomist Uğur Gürses’ten geldi.
Merkez Bankası’nın 2022 yılı verilerini ele alarak yaptığı hesaplamalarını paylaşan Gürses, kamunun geçen yıl boyunca her 8 dolarlık KKM için 1 dolar kur farkı ödediğini açıkladı.
Hesaplamalarını hem katıldığı Gain Haber YouTube yayınında hem de sosyal medya hesabında kamuoyunun bilgisine sunan Gürses şöyle ifadede bulundu:
“TCMB, TBMM’den de sakladığı KKM kur farkını örtülü biçimde “diğer giderler” kaleminde 88.9 milyarlık bir faiz dışı gider diye göstermiş. Böylece geçen yıl Hazine 92.5 milyar, TCMB de 89 milyar kur farkı ödeyerek toplamda 181.5 milyar TL ödemiş. Kabaca her 8 dolara 1 dolar.”
Takip ettiği konu başlıklarından olan Merkez Bankası Genel Kurulu çalışmalarına dikkat çeken Gürses, bağımsız denetim raporunun geç yayınlandığının altını çizdi.
Banka yönetiminin bağımsız denetim raporunu 24 saat sonra paylaşmasının ilk kez yaşandığını, “2000 yılından bu yana ilk kez yaşanıyor. Kurumların ne hale getirildiğinin, hesap vermezliğin şahikası…” sözleriyle paylaştı.
Kurallara aykırı olan bu tavrın yanı sıra KKM için ödenen rakamın da net olarak bilançoda yer almadığını ifade etti. KKM’nin Türkiye ekonomisine faturasının TCMB’nin 2022 bilançosunda diğer giderler kaleminde gösterilmesini eleştirdi.