Türkiye ekonomisinde önemli ve gizemli bir yer tutan 20 Aralık 2021 gecesinde doların 18,36 TL’ye, euronun ise 20 TL’ye tırmanmasıyla zirveye ulaşan döviz kurunun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kabine Toplantısı sonrası yaptığı açıklamayla birden çakılması olayında öne çıkan kur korumalı mevduat (KKM) bugün Hazine’nin yaşadığı kan kaybında başrolde bulunuyor.
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati yönetimindeki ekonomi ekibinin ortaya koyduğu ve yatırımcıların döviz kurundan kaçınıp tercihini mevduat hesabından yana yapmasının hedeflendiği KKM’de gelinen son nokta bütçenin belini büktü.
KKM’ye yatırım yapanlara verilecek faizi Hazine’nin karşılayacağının ilan edildiği 22 Aralık 2021 tarihinden 2022 yılına Türkiye’ye yansıyan toplam maliyet yüz milyarları aştı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Yıllık Raporu’na göre geçen yıl KKM’nin Merkez Bankası’na maliyeti yaklaşık 89 milyar lira oldu.
Son açıklanan verilere göre Hazine’ye olan 92,5 milyar liralık maliyet de eklendiğinde KKM’nin yıllık maliyeti yaklaşık 181,5 milyar liraya kadar çıktı.
Yeni yıldan itibaren yükseliş eğilimi gösteren ve Merkez Bankası’nın art arda aldığı kararlarla uçuşa geçen KKM, her hamlesinde bütçeye daha fazla yük bindirdi.
Merkez Bankası’nın Gideri 126 Milyar Lira
Merkez Bankası’nın 2022 yılına ilişkin raporuna göre bankanın net faiz geliri 166 milyar TL, faiz gideri ise 26,8 milyar TL olarak kayda geçti. Net komisyon ve hizmet geliri ise 18,5 milyar TL olarak gerçekleşti.
Net faiz dışı gider 64,8 milyar TL, faiz dışı gelir 61,8 milyar TL, gider ise 126 milyar lira TL olarak açıklandı. Faiz dışı giderde en büyük pay, 89 milyar liralık tutarla diğer kaleminde oldu. Diğer kaleminde en fazla oranı KKM maliyeti oluşturdu.