Kripto paralara olan ilgi, merkez bankalarının kendi dijital para birimlerini geliştirmeye itiyor. Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) kendi çıkaracağı dijital parası için bir süredir araştırmalar yaptığı biliniyor.
kolayca yatırım yapın
ECB), merkez bankası dijital para birimleri (CBDC) biçiminde dijital nakit kullanımının mevcut para sisteminin pürüzsüz bir şekilde devam etmesini garanti edecek tek çözüm gibi göründüğünü açıkladı.
Kurumdan gelen açıklama, CBDC’lerle ilgili olarak para politikası ve finansal istikrarı tartışan ve konuyla ilgili 150 akademik makaleden bilgi toplayan ECB Çalışma Belgesi Serisinin bir parçası olarak yapıldı.
Dijital Ödeme Çözümlerine İlgi Artıyor
Makalede dijital ödemelere olan ilginin son 15 yılda hızlı bir şekilde arttığına ve dar bir akademik çevrenin ötesine geçtiğine yer verildi.
Tüketicilerin anketlerde gizliliğe yüksek önem verdiğine dikkat çekilen makalede, verilerini ücretsiz olarak veya pratikte çok küçük ödüller karşılığında verme eğiliminde olduğu belirtildi.
Fiziksel Paraya Çözüm CBDC
Fiziksel paranın ekonomik uygunluğunu ve büyük dijital platformların piyasaya girmeye devam etmesi nedeniyle CBDC’lerin tek çözüm olduğu sonucuna varıldı.
İki katmanlı para sistemine yönelik tehdidi ortadan kaldırmayı vaat eden düzenleyici bir alternatif olmadığını belirten ECB makalesinde, nakit paranın yalnızca fiziksel biçimde mevcut olduğuna ve yapısı gereği dijital çağa uymadığına yer verildi.
Doğru CBDC geliştirme aşamasına erişmek adına, potansiyel düzenleyici eylemlerin de incelendiği kaydedildi. Rapor ayrıca CBDC’lerin kredi arzının daralmasına neden olabileceğine dair endişelere karşı çıkıyor.
Bu varlıkların potansiyel olarak yıkıcı bir güç olabileceği iddialarının asılsız olduğuna dikkat çekildi. CBDC işlevleri için son kullanıcı tercihleri ve gizlilik alanlarında araştırmaya ihtiyaç duyulduğu belirtildi.
Banka geçtiğimiz günlerde sınır ötesi ödemelerde Bitcoin yerine CBDC kullanımının daha doğru olduğunu savunan bir rapor paylaşmıştı. Bitcoin ve kripto paraların oynaklığının fazla olduğuna atıfta bulunan ECB, CBDC’lerin avantajlarından bahsetmişti.