Avrupa Merkez Bankası’nın bir raporuna göre, geçen yıl Rusya yaptırımlar güveni azaltsa da, euro ticaret, finans ve rezerv oluşturma için dünyanın en çok kullanılan ikinci para birimi olma özelliğini koruyor.
Çin’in yükselişi, Rusya ile Batı arasındaki ilişkilerin bozulması ve gelişmekte olan ülkelerde daha fazla mali bağımsızlık konuşulması, ABD doları ve avronun küresel para birimleri olarak ikinci sıradaki hakimiyetini sorguluyor.
ECB’nin para biriminin uluslararası rolüne ilişkin yıllık raporu, merkez bankasının bunun hızla değişebileceği konusunda uyarmasına rağmen, direncinin altını çizdi. Raporda, geçen yıl euronun dünya döviz rezervlerinde yüzde 20,5, uluslararası borç olarak yüzde 22 ve kredilerde yüzde 27,6 ile döviz cirosundaki payını koruduğu, hatta artırdığı belirtildi.
Euronun küresel ödemelerdeki payı, SWIFT mesajlaşma sistemi aracılığıyla yüzde 40’tan yüzde 30’a düştü. Bu durum büyük ölçüde doların yararına oldu ve Çin yuanı gibi alternatif para birimlerinde yalnızca marjinal kazançlar elde edildi.
Rusya, Şubat 2022’de Ukrayna’yı işgali nedeniyle Avrupa Birliği ve diğer Batılı güçler tarafından yaptırım uygulandıktan sonra fatura para birimi olarak avro kullanımını yüzde 35’ten yüzde 13’e düşürdü. Ülke yüzünü ruble ve yuana çevirdi.
ECB’nin raporu, ticaret akışları değiştiğinde uluslararası olarak kullanılan bir para biriminin hızla başka bir para birimiyle değiştirilebileceğini gösteriyor.
Rapor, 1999’da piyasaya sürülmesinden bu yana avro bölgesine komşu ülkelerde fatura para birimi olarak doların yerini euronun aldığı Avrupa’nın kendisinden kanıtlara atıfta bulundu. Euro şu anda 20 ülke tarafından kullanılıyor.
ECB Başkanı Christine Lagarde raporla birlikte yaptığı açıklamada, “Uluslararası para birimi statüsü hafife alınmamalı” ifadelerini kullandı.
Kurul üyesi Fabio Panetta ise tam bir sermaye piyasaları birliği gibi daha fazla Avrupa ekonomik ve finansal entegrasyonunun potansiyel olarak parçalanmış bir dünya ekonomisinde, euronun uluslararası rolünün direncini artırmada çok önemli olacağını ekledi.