Avrupa, gaz kullanımı konusunda sıkı tasarruflara devam ediyor. Rusya, kendisine uygulanan yaptırımlara enerji hamlesi ile karşılık veriyor. Hükümetler hem kamu kurumlarında hem de hane halklarındaki enerji kullanımını kısıtlamak için tedbirler alıyor.
Hane halkları, hükümetlerin önerileri haricinde kendi yöntemleriyle de enerji tasarrufu yapmaya çalışıyor.
İngiltere’deki kış mevsimi için korkunç tablo, enerjiye yapılan yüzde 80 zam ile çok daha ciddi bir hal aldı. İngiltere’deki çoğu işletme yükselen enerji fiyatlarından dolayı hükümete çağrıda bulunmuştu.
Artan enerji faturalarından ve yaşam maliyetlerinden dolayı korktuklarını bildirmişlerdi. İşletme sahipleri, tek sorunun enerji krizi olmadığını, gelecek için de endişeli olduklarını vurgulamıştı.
Eski politikacılardan Edwina Currie, katıldığı televizyon programında Avrupalılara kalorifer peteklerinin arkasına alüminyum folyo koyup kombiyi kapatmalarını önermişti.
Almanya’dan Winfried Kretschmann Avrupalıları şaşırtan bir öneride bulunup sürekli duş almaya gerek olmadığını, insanların temizlenme ihtiyacının el bezleriyle yapılabileceğini söylemişti.
5 Dakikada Duş Almak
Avrupalılar enerji tasarrufu yöntemlerini sosyal medya hesapları üzerinden paylaşmaya başladı.
Hollanda’da yaşayan bir kişi, kendine 5 dakikalık süre sınırı koyarak duş almaya çalıştı. Ancak 6 dakika 21 saniye ile başarısız oldu. Yaptığı paylaşımda “Suyun ısınması bile 48 saniye sürdü.” dedi.
Örneğin bir Alman vatandaşı dondurucuyu kapattığında içindeki gıdaların çözülme süresini ve bu süre zarfında sağladığı elektrik tasarrufunu paylaştı.
Hükümetler her geçen gün yeni öneriler sunmaya devam ediyor. İşte Avrupa Birliği ülkelerinin tasarruf planları:
Fransa
Fransa’nın ulusal sembollerinden Eyfel Kulesi’nin ışıkları, saat 23.45’te sönecek.
Klimalı mağazaların kapılarını açık bırakan dükkan sahiplerine 750 euro para cezası uygulanacak.
Işıklı tabelalar belirli saatlerde kapatılacak.
Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, gaz kullanımını yüzde 10 azaltma çağrısında bulunuyor. Gönüllü çabaların yetersiz olduğu durumlarda zorunlu kısıtlamalar getirilebileceğini söyledi. Fransa, diğer Avrupa ülkelerine kıyasla Rus gazına daha az bağımlı durumda. Çünkü gaz ihtiyacının sadece yüzde 15’ini Rusya’dan karşılıyor.
Almanya
Kamu binaları maksimum 19 santigrat derece ile ısıtılacak.
İşletmelerin vitrinleri aydınlatılmayacak.
Özel yüzme havuzları ısıtılmayacak.
Avusturya
Enerji tasarrufu için sürücülere 100 km/s hız sınırı önerildi.
Düzenli olarak dondurucuların buzu çözülecek.
Duş süreleri kısaltılacak.
İspanya
Kamu binalarında ve işletmelerde yaz aylarında sıcaklık 27 santigrat derecenin altına düşmeyecek. Kış aylarında ise 19 santigrat derecenin üzerinde olmayacak.
Klima ile ısıtılan dükkanların kapıları kapatılacak.
İşletmelerin dış cephelerindeki gece aydınlatması devre dışı bırakılacak.
Finlandiya
Ev sıcaklıkları azaltılacak.
Elektronik eşyalar daha az kullanılacak ve ışık kaynakları azaltılacak.
Duşların 5 dakika ile sınırlandırılması tavsiye edildi.
İtalya
İtalya, geçtiğimiz yıl kullandığı gazın yüzde 40’ına yakınını Rusya’dan ithal etti. İtalya, Rusya’nın gaz konusundaki hamlelerinden en çok etkilenen ülkeler arasında.
Endüstriyel binalarda sıcaklıklar 17 santigrat dereceye indirilecek.
Konutlardaki sıcaklıklar 19 santigrat derece olacak.
Radyatörler günde en az bir saat kapalı kalacak.
Hollanda
Duşların 5 dakika ile sınırlı kalması tavsiye edildi.
Merkezi ısıtmalar kapatılacak.
Önlemler Avrupa için Yeterli Olacak mı?
Bazı raporlar, Avrupa’nın 2023 Mart ayına kadar gaz kullanımını yüzde 15 oranında azaltması durumunda, arz sorunlarına ve yüksek enerji fiyatlarına rağmen kış mevsimi ile başa çıkabileceğini gösteriyor.
Goldman Sachs’tan Samantha Dart, şimdiden tasarrufların yüzde 15 hedefini aştığını belirtti. Tasarrufların, kış mevsimini elektrik kesintisi ve ısınma sorunu olmadan geçirebilmek için yeterli olduğunu söyledi.
Yine de bazı analistler kışın sert geçeceğini, tasarrufların yetmemesi durumunda enerji kalemleri için karne kullanılabileceğini ifade etti.
Avrasya Grubu Direktörü Henning Gloystein, kış mevsiminin en çok düşük gelirli hane halklarını ve küçük işletmeleri etkileyeceğini söyledi. Alınan önlemlerin aksaması durumunda sorunların ciddi hale gelebileceğini vurguladı.