Dünya Bankası Türkiye Direktörü Humberto Lopez, 6 Eylül’de açıklanan Orta Vadeli Program’ın ardından bugün Türkiye hakkında açıklamalarda bulundu. Lopez, ekonomiyi istikrara kavuşturacak politikaların uygulanmasında Türkiye’ye eşlik edeceklerini kaydetti.
kolayca yatırım yapın
17 milyar dolarlık programlarına ilave olarak üç yıl içinde Dünya Bankası Yönetim Kurulu’na 18 milyar dolarlık yeni operasyonlar hazırlamayı ve sunmayı planladıklarını açıkladı.
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın uyguladığı para politikası sıkılaştırmasının, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın mali açığı azaltma tedbirlerinin doğru yönde atılan adımlar olduğunu belirtti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 6 Eylül’de Türkiye ekonomisine yönelik 3 yıllık yol haritasını kamuoyuyla paylaşmıştı. Lopez’in açıklamaları OVP’nin ardından geldi.
“Memnuniyetle Karşılıyoruz”
Dünya Bankası’nın ekonomiyi istikrara kavuşturma ve dengesizlikleri giderme çabalarını olumlu karşıladığını belirten Lopez, Türkiye’nin geçen 20 yıl boyunca sergilediği ekonomik performansın çok iyi olduğunu aktardı. Fakat yüksek enflasyon oranlarının, aşırı değerli döviz kurunun ve deprem felaketinin baskı oluşturduğunu vurguladı.
Liradaki değer kaybı nedeniyle kısa vadede enflasyonun arttığını görmek mümkün olsa da uzun vadede yüksek büyümenin elde edilebilmesi için enflasyonun düşürülmesinin kilit önem taşıdığını paylaştı.
“Hükümetin Çabalarını Desteklemeye Hazırız”
Humberto Lopez, OVP’nin istikrar çabalarının temelini oluşturacak geniş bir bakış açısı sunduğunu, gelecek süreçte hükümetin açıklanan bazı tedbirleri daha spesifik hale getirmesinin gerekebileceğini söyledi.
Dünya Bankası’nın bu süreçte hükümetin çabalarını desteklemeye hazır olduğunu sözlerine ekledi.
Deprem Bölgelerine Destek
Dünya Bankası’nın Türkiye’de mükemmel ortaklığı yansıtan büyük bir programı olduğunu ifade eden Lopez, halihazırda 17 milyar doların üzerinde operasyon olduğunu söyledi.
Bunların hem kamu hem de özel sektör dahil olmak üzere deprem sonrası toparlanma, iklim değişikliğinin azaltılması, altyapı, kadınlar, gençler, ihracat, istihdam, finansman gibi konuları içerdiğini belirtti.
6 Şubat depremlerine verdikleri desteğin portföylerinde açıkça görüldüğünü, kırsal konutları yeniden inşa etmek için ve istihdam seviyelerinin korunabilmesi için 1,45 milyar dolarlık iki operasyonun onaylandığını hatırlattı.
35 Milyar Dolarlık Mali Paket
Lopez, Türkiye için devam eden 17 milyar dolarlık programa ek olarak gelecek üç yıl içinde Dünya Bankası Grubu Yönetim Kurulu’na 18 milyar dolarlık yeni operasyonlar hazırlamayı ve sunmayı planladıklarını açıkladı.
Bu miktarın hükümete doğrudan kredi verilmesini ve özel sektöre destek verilmesini kapsadığını belirtti. Tüm finansman araçları dikkate alındığında ortalama 35 milyar dolarlık geçici bir toplam mali paket anlamına geldiğini aktardı.
Türkiye’de ihracat sektörü gibi bazı alanlardaki katılımı derinleştirmeyi planladıklarını, Dünya Bankası’nın ticaret, tedarik zinciri ve ihracat sektörünü desteklemek istediğini dile getirdi. (AA)