Küresel çapta ekonomik durgunluk, enerji krizleri, yaşam maliyetleri, savaşlar, salgın hastalıklar, gerginlikler son yıllarda insanlığın karşılaştığı en büyük sorunlar arasında başı çekti. Ancak bunların yanında bugünü ve geleceği tehdit eden en önemli unsurlardan biri de iklim değişikliğidir. Ülkeler, artan enflasyon ve Kovid-19 salgını ile karşı karşıya kalırken iklim değişikliği de büyük bir risk potansiyeli taşıdığını gösteriyor.
31,7 Milyar Dolarlık Kaynak
Dünya Bankası, sera gazı emisyonlarını düşürmek ve iklim sorunlarına karşı direnci artırmak için gelişmekte olan ülkeleri desteklediğini belirtti. Banka, iklim finansmanı için 31,7 milyar dolarlık rekor kaynak finansmanı sağladığını duyurdu. Açıklanan tutarın önceki mali yılda 26,6 milyar dolar olan kaynaktan yüzde 19 daha fazla olduğu aktarıldı.
İklim değişikliklerini hafifletmeye ve bunlara uyum sağlama sürecinde ülkelerin kalkınma hedeflerine nasıl ulaşılabileceğini analiz eden raporlar hazırlandığı ifade edildi. Türkiye ve Vietnam için Ülke İklim ve Kalkınma Raporları (CCDR) yayınlandığı, bu yılın sonuna kadar 20 ülke için de rapor planlandığı kaydedildi.
Nijerya’da Su Stresi
İklim değişikliğinin Nijerya’da şiddetli su stresine neden olduğu ve kuraklığı artırdığı bildirildi. Bu sebeplerin, Nijerya’nın büyümesini etkilediği ve 2050 yılına kadar gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYİH) yüzde 30’una mal olabileceği vurgulanıyor. Milyonlarca insanın geçim kaynaklarının ve gıda güvenliğinin tehlikede olduğu aktarıldı.
Bu doğrultuda Yarı Kurak Tarımsal-İklimsel Dayanıklılık Projesi’nde, doğal kaynaklara dayılı geçim kaynaklarını desteklerken çölleşmeyi yavaşlatabilecek yatırımlara öncelik verilmesi gerektiği ifade edildi.
Hindistan Ekonomisi
Dünya Bankası’na göre Hindistan, iklim değişikliğine karşı en savunmasız ülkeler arasında. Sel, kuraklık ve hava olaylarının çok sık yaşandığı bir ülke olan Hindistan, son yıllarda yoksulluğu azaltma konusunda adımlar atmış olsa da ülkeyi tehdit eden en büyük faktör iklim değişikliğidir.
Sürdürülebilir İyileşme ve Büyüme için Özel Finansman, Hindistan’ın altyapı ve karbon emisyonları ile ilgili sorunlarını çözme konusundaki hamleleri kapsıyor.
Fas için Sağlık Koşullarının Artırılması
Kovid-19 salgınının yarattığı krizler ve yaşanan tarım şokları, Fas’ta derin bir durgunluğa yol açtı ve ekonomiyi daralttı. Sorunlarla ilgili reformlar yapılmasına rağmen iklim değişikliği kalkınmayı, ekonomiyi ve sosyal hayatı etkilemeye devam ediyor. Sıtma, yüksek derecede ısıya maruz kalma gibi sebeplerden ortaya çıkan hastalıklar söz konusu.
Dünya Bankası, 500 milyon dolarlık bir proje olan Fas Sağlık ve Sosyal Koruma Reformu Projesi ile sağlık risklerine karşı iyileştirme çabalarını destekliyor.
Ayrıca, Romanya’da suya erişim için de 100 milyon Euro civarında önemli bir kredi sağlandığı aktarıldı.