Dünya Bankası, Perşembe günü yayımladığı bir raporda küresel olarak mücadele edilen sera gazı ve karbon emisyonu gibi konulara dair önemli bilgiler paylaştı. “İklim ve Kalkınma: Eylem İçin Bir Gündem” başlıklı analiz dünya sera gazı emisyonlarının yüzde 34’ünü oluşturan, 20’den fazla ülkeyi kapsayan sonuçları içeriyor.
Yapılan araştırmaların iklim riskine karşı daha savunmasız olan düşük gelirli ülkelerde, yatırım ihtiyaçlarının belirgin bir şekilde daha yüksek olduğunu işaret ettiği belirtildi.
Bu ülkelerin iklim değişikliğiyle mücadele etmek için daha fazla finansmana ihtiyaç duyacağı söylendi.
Bu alanda başarılı olabilmek için kilit noktaların etkili reformlar, kamu kaynaklarının daha iyi tahsis edilmesi, özel sermayelerin daha yüksek tutulması ve uluslararası toplumdan daha yüksek mali destek sağlanması olduğu sıralandı.
Buna göre gelişmekte olan ülkelerin yıllık gayri safi yurt içi hasılasının, yüzde 1,4’üne denk gelen tutarda yatırım yapmaları halinde, 2050 yılına kadar emisyonların yüzde 70 oranında azaltılabileceği açıklandı.
Erken Önlem Gelecekte Sistemlerin Kilitlenmesini Önleyecek
20’den fazla ülkeyi kapsayan rapora dair konuşan Dünya Bankası Grubu Başkanı David Malpass, “İklim ve kalkınma hedeflerine ulaşmak için el ele gidilmelidir.” dedi.
İklim eyleminin, küresel topluluktan önemli ölçüde finansman ve girişler için mekanizma gerektiren, kilit önemde bir konu olduğunu söyledi.
Raporda, tüm ülkelerin iklim eylemlerini artırmak zorunda olduğu fakat emisyonlar konusunda daha fazla sorumluluk sahibi olan yüksek gelirli ülkelerin, düşük gelirli ülkelere kıyasla daha fazla destek vererek öncülük etmesi gerektiği belirtildi.
Kilit yatırımcılara ve politika reformlarına öncelik verilmesinin iklim değişikliyle mücadelede daha fazla fayda sağlayacağı aktarıldı.