Dünya Bankası, Doğu Asya ve Pasifik ekonomilerinin, küresel boyuttaki bankacılık endişelerinden etkilenmediğini belirtti. Kurum, Çin’deki faaliyetlerdeki keskin toparlanma ile Doğu Asya ve Pasifik ekonomilerinin büyüme tahminini yukarı yönlü revize etti.
Dünya Bankası Nisan raporunda, bölgenin geçen yıl Ekim ayında tahmin ettiği yüzde 4,6′ya kıyasla, 2023′te yüzde 5,1 oranında büyüme tahminine yer verdi. Doğu Asya ve Pasifik bölgesinin 2022′de yüzde 3,5 büyüdüğü hatırlatıldı.
Çin ekonomisine ilişkin beklentisini paylaşan Dünya Bankası, 2023 yılı için büyüme tahminini yüzde 4,5′ten yüzde 5,1′e yükseltti. Enflasyon tahmini ise yüzde 2.6 olarak açıklandı.
Bankacılık Krizinin Asya’ya Etkisi
ABD ve Avrupa’daki bankacılık endişenin yayılmasıyla ilgili süreçlere atıfta bulunan Dünya Bankası, Doğu Asya ve Pasifik bankacılık sektörünün şimdiye kadar etkilenmediğini, ancak doğrudan veya dolaylı kayıplara maruz kalma nedeniyle potansiyel riskler olduğunu söyledi.
Halka açık göstergelerin, bölgedeki çoğu ülke için yeterli genel sermaye seviyelerini ve düşük takipteki kredileri gösterdiğine yer verilen raporda, finansal sektör sağlığının şu ana kadar Doğu Asya Pasifik’te sağlam kaldığı belirtildi.
Bölge için en acil zorluğun ABD ile Çin arasında büyüyen bölünme olduğu kaydedildi. Dünya Bankası raporunda, ekonomik temeller ve öngörülebilir kurallardan ziyade siyasetin, ticaret modellerini şekillendirdiği ve bunun sonucunda ortaya çıkan belirsizliğin, diğer ülkelerdeki yatırımları yavaşlatabileceği ifadesi yer aldı.
Dünya Bankası, bu hafta başında yayımladığı ayrı bir raporda , küresel ekonominin enflasyona yol açmadan büyüyebileceği maksimum uzun vadeli oran olarak tanımladığı büyüme sürecinin, 2030′a kadar otuz yılın en düşük seviyesine ulaşacağının altını çizdi. Bu oranın yüzde 2,2’ye kadar gerileyebileceği ifade edildi.