Dünya Bankası Başkanı David Malpass, Stanford Üniversitesi’nde yaptığı konuşmada küresel ekonomiye dair değerlendirmede bulundu. Dünyanın üst üste çok fazla kriz yaşadığını belirten Malpass, yüksek enflasyon ve zayıf Euro nedeniyle Avrupa’da resesyon riskinin iyice arttığını söyledi.
Şu an dünya için en tehlikeli durumun ekonominin yavaşlayarak, küresel resesyona dönüşmesi olduğunu dile getiren isim, gelişmekte olan ülkelerin çoğunda kişi başına düşen milli gelir seviyesinin salgın öncesi döneme hala ulaşamadığını açıkladı.
Avrupa’da durgunluk olasılığını belirten Malpass, buna ilaveten Çin’de ekonomik büyümenin belirgin bir şekilde yavaşladığını ve ABD’de üretimde düşüş olduğunu söyledi.
Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrasında küresel enerji çeşitliliğinin yıllar alacağını, bunun da stagflasyon riski doğurarak, düşük büyüme ve yüksek enflasyon dönemini uzatacağını dile getirdi.
Gelişmekte Olan Ülkeler Çok Ciddi Zorluk Çekecek
Gelişmiş ekonomilerde yaşanan yüksek enflasyon, artan faiz oranları, yavaşlayan büyüme, düşük verimlilik ve küresel enerji kaynaklarının tükenmesi gibi durumların etkisiyle gelişmekte olan ülkelerin çok ciddi zorluklarla karşı karşıya olduğunu yorumladı.
Söz konusu ülkeleri ayrıca artan gübre ve enerji fiyatları, para birimlerindeki değer kaybı ve sermaye çıkışları gibi faktörler nedeniyle de kısa vadede önemli zorlukların beklediğini sözlerine ekledi.
Bankanın gelecek hafta yoksulluk ve refah raporunu yayımlayacağını, küresel medyan gelirde 1990 yılından bu yana ilk kez düşüş beklediklerini söyledi.
Banka, Haziran ayında yayımladığı bir raporda da dünyada son dönemde yaşanan gelişmelerin stagflasyon riskini artırdığını bildirmişti.