Sıfır Covid politikasını esneten Çin, gözleri üzerine çekti. Vaka sayısında patlak yaşanması üzerine salgının tekrar dünya geneline yayılma riski endişe yaratmıştı. Endişeleri giderecek açıklama, Dünya Sağlık Örgütü’nden (DSÖ) geldi.
kolayca yatırım yapın
DSÖ’den yapılan açıklamada, Çin’in yaşadığı Covid-19 salgınındaki artışın Avrupa için acil bir tehdit olmadığı belirtildi.
Örgütün Avrupa ofisi direktörü Hans Kluge, salgının seyrine ilişkin alınan kararın Çin’den gelen bilgiler ışığında oluşturulduğu detayını paylaştı.
Olası bir tehdit durumuyla karşılaşılmasa da rehavete kapılmanın yanlış olduğunu, gerekli takiplerin sürdüğünü söyledi.
Gelişen durumu izlemek için ise Pekin yönetiminin sağladığı bilgi akışının daha ayrıntılı ve düzenli olması gerektiğini sözlerine ekledi.
“Ülkelerin İhtiyati Tedbirler Almaları Mantıksız Değil”
Çin’den gelenlere uygulanan tedbir kararlarına da değinen Kluge, ihtiyatlı davranan ülkelerin tutumunun gereksiz olmadığını, aksine halk sağlığını korumak için doğru hamleler yapıldığını söyledi.
DSÖ yetkilisi, “Ülkelerin nüfuslarını korumak için ihtiyati tedbirler almaları mantıksız değil. Her türlü tedbir bilime dayanmalı, orantılı ve ayrımcı olmamalıdır” şeklinde öneride bulundu.
Pandemi Önlemlerinde İhtilaf Yaşanmıştı
Avrupa ofisi direktörünün sözünü ettiği ülkeler arasında ABD, Japonya, Hindistan, Güney Kore ve bazı Avrupa ülkeleri yer almış, pandeminin patlak verdiği 2020 senesinden 2 yıl sonra Covid-19 önlemleri tekrar alınmıştı.
Ülkeler, Çin’den gelen yolcular için daha sert pandemi önlemleri uygulamış, bunun için ise Çin’den enfeksiyonlara ilişkin veri akışının sağlıklı düzeyde olmaması gerekçe gösterilmişti.
Pekin yönetimi ise test zorunluluğu getiren ülkeler için misilleme yapma kararı alarak, Güney Kore ve Japonya vatandaşlarına vize vermeyeceğini duyurmuştu.