ABD dolar endeksi (DXY), bugün majör para birimleri karşısında düşüşü sürdürüyor. 102 seviyesinin altında işlem gören DXY, Şubat ayından sonra ilk kez Mayıs 2022’den bu yana en düşük seviyesine indi. 101,44-101,63 aralığında fiyatlanan dolar endeksi, son gelişmelerin etkisiyle bir ayda yüzde 4 değer kaybetti.
Düşüşte, hem açıklanan ekonomik veriler hem de ABD Merkez Bankası (FED) sıkılaşma döngüsü için beklentiler etkili. Dün yayımlanan ABD açık iş sayısı, 2021 sonrası ilk kez 10 milyonun altına inerken bu, ekonominin sıkılaşma ortasında soğumaya başlamış olabileceğine işaret etti.
Aynı zamanda Mart ayındaki 25 baz puanlık artırımın ardından piyasalar, Mayıs ayında faiz artırımına ara verilmesini ve buradan sonra faiz indirimi yapılmasını fiyatlıyor.
ING ekonomistlerine göre de Mart ayındaki yeniden fiyatlama, yaşanan son mali çalkantılar nedeniyle ABD ekonomisinde daha derin bir yavaşlama korkusundan kaynaklandı.
Ayrıca piyasalar, JOLTS verisi öncesindeki yaklaşık 60 baz puana kıyasla şu anda yıl sonuna kadar yaklaşık 80 baz puanlık indirim fiyatlıyor.
Açık iş sayısının ardından Mayıs’ta bir artırım olasılığı yüzde 65’ten yüzde 47’ye düşerken ekonomistler, bunun FED’in belirsiz iletişimi nedeniyle, FED beklentilerinin ne kadar değişken olduğunun bir kanıtı olduğunu düşünüyor.
Haftanın geri kalanına ilişkin dolar görünümüne gelince ise önemli verilerin dolara kesinlikle daha fazla aşağı yönlü baskı yapacağı söylendi. Tersine beklentiyi aşan okumalar, çok dalgalı olan FED fonları fiyatlamasında hızlı bir toparlanmaya yol açabilir ve bir dolar düzeltmesini tetikleyebilir.
Uzmanlar, bugün 17.00’da açıklanacak ISM hizmet PMI’nın dolar için en önemli veri olduğunu belirtti. Beklenti, Mart ayında okumanın 55,1’den 54,5’e gerilemesi yönünde. Aralık ayında, 50’nin altına tek seferlik bir düşüş durgunluk paniğini ateşlemişti.
Şimdi açık iş sayısındaki dünkü düşüşle birleşince, piyasalar ekonomik yavaşlama yönünde hareket eden birden fazla yüksek frekanslı veri gördüğünden, 52-53 bölgesindeki baskıların bile benzer bir etkiye sahip olabileceği anlamına gelebilir.
“Bunu akılda tutarak, risk dengesinin bugün dolar için aşağı yönlü olduğunu düşünüyoruz” diyen uzmanlar, hizmet PMI öncesinde açıklanacak ADP tarım dışı istihdam verilerinin de yakından izleneceğini ekledi.