Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Yılbaşından Bu Yana Dolar Karşısında En Fazla Güçlenen Ukrayna Grivnası Oldu

Ukrayna grivnası, Arjantin ve Türk varlıklarının alt üst olduğu son aylarda, dolar karşısında en güçlü duran gelişen ülke para birimi oldu.
Yılbaşından Bu Yana Dolar Karşısında En Fazla Güçlenen Ukrayna Grivnası Oldu
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Dolar, başta Türk lirası ve Arjantin pezosu olmak üzere birçok gelişen ülke parası karşısındaki güçlü seyrini sürdürüyor. Türk lirasının dolar karşısında yeniden değer kazanması adına Merkez Bankası’ndan art arda yeni hamleler gelse de, tam olarak istenilen seviyeye ulaşılmış değil.

Analistler son dönemde 425 baz puanlık faiz artışına rağmen, 4,50 seviyesinin altında kalıcılık sağlanamadığını ve bunun en önemli nedeninin seçim belirsizliği olduğunu ifade ediyor. Ukrayna grivnası ise 2018 yılının başından bu yana dolar karşısında en güçlü duran gelişen ülke para birimi olarak dikkat çekiyor

Ukrayna grivnası, Gürcistan larisi ve Kolombiya pesosunu geçerek, yılbaşından bu yana dolar karşısında %7,7 değerlendi.

Png;base64,iVBORw0KGgoAAAANSUhEUgAAABAAAAAJCAQAAACRI2S5AAAAEElEQVR42mNkIAAYRxWAAQAG9gAKqv6+AwAAAABJRU5ErkJggg==Business HT’nin haberine göre; Ukrayna’da 2013 yılının sonunda başlayan ayaklanmalar, 2014 yılında Kırım’ın Rusya tarafından ilhak edilmesiyle ülkenin doğu kentlerinde iç savaş halini alan bir krize dönüştü. Bu durumun ülkenin genel olarak görünümünde halen hissedildiği belirtiliyor.

Fakat tüm olumsuz şartlar ve kriz ortamında, ülkenin para birimi uluslararası kurtarma paketinin bir yıldan fazla süredir dondurulmuş olmasına ve geçtiğimiz günlerde Maliye Bakanı’nın kovulmasına rağmen dolar karşısında oldukça iyi performans göstermeyi başardı.

Ukrayna Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Oleg Churiy’e göre bu durumun sebebi, cari açığın finansmanı için kısa vadeli sermaye akışlarına bel bağlamamak.

Png;base64,iVBORw0KGgoAAAANSUhEUgAAABAAAAAJCAQAAACRI2S5AAAAEElEQVR42mNkIAAYRxWAAQAG9gAKqv6+AwAAAABJRU5ErkJggg==Negatif bir algı durumunda yatırımcıların piyasaları terk edeceğini ve para politikası ile döviz kuru üzerinde çok büyük baskı yaratılacağını söyleyen Churiy, bunun çok tehlikeli olduğunu fakat Ukrayna için geçerli olmadığını ifade etti. Sıkı para politikasının 2019 yılının ortasında hedefe oturtma imkanı sağlayacağını belirten Churiy, bunun daha erken bir dönemde olamayacağını dile getirdi.

GCM Yatırım Banner
Yolsuzluğun halen devam ettiği ve kamu borcunun çok yüksek olduğu belirtildi.

Png;base64,iVBORw0KGgoAAAANSUhEUgAAABAAAAAJCAQAAACRI2S5AAAAEElEQVR42mNkIAAYRxWAAQAG9gAKqv6+AwAAAABJRU5ErkJggg==Ülkenin yabancı rezervlerinin oldukça düşük seviyede olduğu, geçen sonbahar aylarından bu yana 550 milyon dolarlık sıcak sermaye girişi sağlandığı bildirildi. Dünya Bankası tarafından elde edilen verilere göre; Ukrayna 2014 yılını %6,6, 2015’i %9,8 küçülmeyle kapatırken, 2016’da bir sıçrama kaydederek %2,3 oranında büyüme sağladı. 2018 yılı için büyüme tahmini ise %3,5 olarak belirtiliyor.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın