ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) tarafından açılan son davalar sonrası, merkezi olmayan finans (DeFi) uygulamalarında kilitlenen değer büyük oranda sabit kaldı. Ani sermaye kaçışının olmaması, düşen fiyatlara rağmen küresel piyasa katılımcıları arasında olumlu bir hava olduğunu gösteriyor.
BNB dün altı ayın en düşük seviyesine gerilerken, SOL, ADA ve MATIC fiyatlarında gözle görülür düşüşler yaşandı. SEC hafta başında önce Binance’e sonrasında Coinbase’e yönelik dava açtığını duyurdu. Düzenleyici kurum borsaları lisanssız menkul kıymet ticareti yapmakla suçluyor.
Suçlamalar, düzenleyicinin kripto belirteçlerinin menkul kıymet olarak kabul edilip edilemeyeceği konusunda olmayan düzenleyici netliğin ortasında geldi. SEC, belirteç veren kuruluşlara herhangi bir resmi yasal tanım vermedi ve henüz Coinbase’den açık kural koyma tanımları isteyen bir dilekçeye yanıt vermiş değil.
Cardano, Solana ve BNB Chain ağlarında kilitlenen değer, geçen haftadan bu yana yüzde 5’in biraz üzerinde düşüş gördü. Veriler bu düşüşlerin aylık bazda yüzde 1’e yakın olduğunu gösteriyor.
Bazı gözlemciler, DeFi uygulamalardaki sermaye eksikliğinin, mevcut iklime hakim olan piyasa katılımcılarını düşündürdüğüne inanıyor.
Kripto yatırım şirketi Arca’nın tüccarı Kyle Doane, “Uzun bir kripto kışı oldu ve kısa vadeli yatırımcıların çoğu alanı çoktan terk etti. Kalan katılımcılar büyük olasılıkla daha sadık inananlardır ve bu nedenle SEC’in son eylemlerinden daha az etkilenirler.” değerlendirmesinde bulundu.
Doane, menkul kıymet olarak kabul edilen varlıkların, DeFi’nin altında yatan teknolojinin uygulanabilirliği ile hiçbir ilgisi olmadığını belirtti. Bu adımların DeFi’ye yalnızca daha fazla finansal faaliyet getireceğini öne sürdü.
Nansen’de analist olan Martin Lee, Polygon, Solana ve BNB Chain’de kullanıcı veya işlem sayısında büyük bir değişiklik görülmediğini belirtti. SEC’in davaları sonrası kripto para piyasasında genel bir düşüş yaşandı. Piyasanın toplam değeri an itibarıyla 1.1 trilyon dolar seviyesinde bulunuyor.