Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

DeFi Uzmanı Kriptonun Ölmediğini Gösteren 4 Nedeni Sıraladı

Ünlü kripto ve DeFi araştırmacısı, kripto sektörünün ölmediğini gösteren dört grafik paylaştı. Detaylar haberde;
DeFi Uzmanı Kriptonun Ölmediğini Gösteren 4 Nedeni Sıraladı
HABER GİRİŞ

Kripto para birimleri, fiyat dalgalanmalarının yarattığı zorluklar ve düzenleyici kurumların baskılarla karşı karşıya olmasına bağlı olarak yıllar içinde önemli düşüşler yaşadı ve varlıklardaki büyümeler yavaşladı Bununla birlikte yeni bir grafik raporu, bu düşüş eğilimlerine rağmen, kripto endüstrisinin benimseme açısından hala yeni kilometre taşlarına ulaştığını ortaya koydu.

Geniş kripto piyasası, 2021 yılındaki büyük kripto çöküşünden bu yana adeta salyangoz hızında toparlanıyor. Çöküşe kadar olan süreçte kripto para birimlerinin çoğu zirvedeydi. Öncü kripto para birimi Bitcoin (BTC) 60 bin dolar üzerinde bir fiyata ulaşırken en büyük altcoin Ethereum’un (ETH) fiyatı 4 bin dolar civarındaydı.

Bununla birlikte, yükseliş eğilimi kısa sürdü ve sektör, farklı bölgelere ilerlemesini kısıtlayan düzenleyici engeller ve kripto fiyatlarında sürekli istikrarsızlığa neden olan piyasa güçleri de dahil olmak üzere çok sayıda ciddi zorlukla karşılaştı.

Grafikler Kripto Benimsemesinin Yükselişte Olduğunu Gösteriyor

Tüm bunların ortasında, merkeziyetsiz finans (DeFi) araştırmacısı Thor Hartvigsen, ekosistemdeki olumsuz eğilimlere rağmen kripto endüstrisinin benimsenmesindeki sürekli büyümeyi gösteren grafik raporlarını sosyal medya platformu X hesabında paylaştığı gönderide sundu.

Hartvigsen, dört grafiğin sektörde kripto benimsenmesinde bir artışa işaret ettiğini belirtti.

GCM Yatırım Banner

Grafiklerden biri, daha önce ayı piyasasında olan Ethereum ve katman 2 (L2) ortamındaki kullanıcılar için toplam günlük cüzdanlarda bir artış olduğunu gösteriyor. Grafiğe göre Ethereum ekosistemindeki kullanıcılar, iki yıldır ayı piyasasında olmalarına rağmen tüm zamanların en yüksek seviyesinde.

Ethereum L2 Kullanıcı Tablosu
Kaynak: Artemis

Başka bir grafik ise Ağustos 2022’den bu yana düşüşte olan merkezi olmayan stablecoinlerin gücünde bir artış olduğunu ortaya koyuyor.

Analist, Ağustos 2022’den bu yana genel stablecoin piyasa değerinin, sektörden çıkışlara işaret eden istikrarlı bir düşüş yaşadığını ve aşağıda görüldüğü üzere 1,5 yıldır ilk kez bu düşüşün (Ağustos başından bu yana) bir miktar durmuş gibi göründüğünü belirtti.

“DAI ve LUSD gibi merkezi olmayan stablecoinler de son zamanlarda daha fazla ilgi gördü. Stablecoinler şu anda kripto paranın en büyük kullanım örneklerinden biri ve sektörün boğa piyasasında önemli ölçüde büyümesini bekliyorum.” ifadelerini kullandı.

Stablecoin Market Değeri
Kaynak:Artemis

Üçüncü grafik Ethereum’un yıllar içinde 10 milyar dolar geliri aşan ve kripto endüstrisinde yenilikçi işletmelerin ortaya çıkmasını teşvik eden büyüme oranını göstermekte.

Hartvigsen buna dair “Alan olgunlaştıkça giderek daha fazla sağlam protokol/işletme ortaya çıktı. Aşağıdaki grafik, Ethereum’un ürün pazarına uygun hale gelme ve yaygın olarak kullanılan bir ürün haline gelme hızını göstermektedir. Önümüzdeki yıllarda bu grafiğe daha fazla kripto projesinin katılmasını bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Ethereum Kullanım Hızı
Kaynak: Caleb & Brown

Son grafikte ise likit stake etme miktarının tüm zamanların en yüksek seviyesinde olduğu ve 2023’te 7,9 milyar dolardan 20 milyar doların üzerine çıktığına dikkat çekiliyor.

Bu rapor ayrıca, yalnızca beş gün içinde 370 bin ETH’ye ve 20 milyon dolarlık yeni bir kilometre taşına ulaştıktan sonra Amerika Birleşik Devletleri’ndeki likit stake platformlarında bir artış olduğunu ortaya koyan son verilere de katkıda bulunuyor.

Likit Staking Grafiği
Kaynak: Token Terminal

Gelişimi Sağlayan Önemli Unsurlar

Analist son olarak yükseliş tarafında olmasını sağlayan bazı unsurları sıraladı: BTC spot ETF’si, ETH spot ETF’si, tokenlaştırılmış Tradfi getirileri (RWAs), stablecoin büyümesi, altyapı yükseltmeleri.

Kripto endüstrisinin gelişimi, en büyük stablecoinlerden birinin yüzde 99 oranında değer kaybettiği Terra Luna çöküşünün ardından birkaç yıl geriye çekilmişti.

LUNA çöküşünün ardından kripto endüstrisi, FTX’in çöküşü ve iflasından dolayı bir kayıp daha yaşamıştı. Sektör, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) gibi büyük düzenleyici otoriteler tarafından incelenme altına alındı ve piyasa üzerindeki bu baskı sürüyor.

Ayrıca yıllar içinde sektördeki büyük borsa platformlarında ve pazar yerlerinde çok sayıda kripto dolandırıcılığı, hileli saldırı ve siber saldırılar yaşandı.

Şu ana bakıldığında ise spot Bitcoin ETF’leri ve Ethereum spot ETF’lerinin entegrasyonu gibi bazı önemli yenilikçi gelişmelerde görüldüğü gibi, kripto endüstrisi yavaş yavaş gücünü geri kazanıyor ve hızla ilerliyor.

Ekosistem, aynı zamanda DeFi ekosistemindeki yeni altyapı yükseltmeleri ve iyileştirmelerle de gelişiyor, sektörün sürdürülebilirliğini ve uzun ömürlülüğünü sağlıyor.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın