Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Finlandiya basınına verdiği demeçte, NATO meselesi hakkında yöneltilen soruları cevapladı. Ülkemizin Finlandiya’nın NATO’ya üyeliği konusundaki kaygılarını anlattıklarını söyleyen Altun, savaş durumunda yardıma koşmayı taahhüt eden bir ülkenin, terör örgütlerini destekleyemeyeceğini belirtti.
Türkiye’nin geleneksel olarak NATO’nun genişlemesini desteklediğini, Finlandiya ve İsveç’in üyelikleri konusunda endişeleri olduğunu ifade etti.
Türkiye’nin sınır komşuları olan Irak ve Suriye’den kaynaklanan PKK ve DEAŞ tehditleriyle karşı karşıya olduğunu, bunun yanında 2013’te Amerikan Büyükelçiliğine intihar saldırısı düzenleyen DHKP-C gibi aşırı sol örgütleri de olduğunu söyledi.
Ardından 2016 yılındaki FETÖ darbe girişimine değinen Altun, “Türk vatandaşlarını ve Türkiye’nin güvenliğini tehdit eden terör örgütlerinin faaliyetlerini engelleme noktasında somut ve kalıcı adımlar atıldığını görmek istiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız Finlandiya Devlet Başkanı ile beklentilerimizi açık ve net bir biçimde paylaştı.” dedi.
Finlandiya ve İsveç’in, tarihin en büyük askeri ittifakının parçası olmak ve güvenlik şemsiyesi altına girmek istediklerini belirten Altun, Türkiye’nin bu ittifakın en büyük ikinci ordusuna sahip olduğuna dikkat çekti.
Türk halkının artık lafa değil icraata baktığını, bu güvensizliğin sebebinin ise Avrupa’nın geçmişte yaptığı şeyler olduğunu söyledi.
“Bugün yaşanan sorun Türkiye’nin Finlandiya’yı anlamamasından değil, Finlandiya’nın, Türkiye’nin güvenlik endişelerini ciddiye almamasından kaynaklanıyor. “
NATO üyeliğinin bir hak değil, ayrıcalık olduğu konusunda mutabık olunması gerektiğini ifade eden Altun, bir NATO ülkesinde darbe suçuna karışmış bir örgütle mücadele edilmesinin haklı ve meşru bir talep olduğunu dile getirdi.
Türkiye’nin endişelerinin Finlandiya halkı açısından öncelikli olmayabildiğini, terör örgütlerinin Finlandiya’da kimseye zarar vermediği, şiddete bulaşmadığı gibi argümanların ortaya atılabildiğini fakat terörün asla meşru görülemeyeceği ve NATO üyelerinin terörle mücadele konusunda tam bir uyum içinde çalışması gerektiği konusunda mutabık kalmak zorunda olduklarını sözlerine ekledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan İsveç ve Finlandiya’nın NATO Üyeliği Konusunda Tavrını Sürdürüyor
Konunun gündeme geldiği ilk andan itibaren söz konusu ülkelerin üyeliğine olumlu bakmadıklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, terör örgütlerine destek veren ülkelerin NATO’ya girmesine evet diyemeyeceklerini söyledi.
Geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, “Bunların beklentisi var fakat Türkiye’yle ilgili atmaları gereken adımları atmadıkları gibi, bu görüşmeleri yaptığımız süreç içerisinde hala bunlar, özellikle İsveç, Stockholm’ün caddelerinde teröristleri gezdiriyor, kendi polisleriyle onları güvence altına alıyor.” ifadesine yer vermişti.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise dün yaptığı açıklamada, Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğine dair Türkiye’nin kaygılarının giderilmesi için görüşme gerçekleştirileceğini söyledi.