Çin, üç yıldır sürdürdüğü Covid kısıtlamalarını gevşeterek 8 Ocak itibarıyla sınırlarını dünyaya açtı. Gelen yolculara karantina uygulamasının da kaldırılmış olmasıyla birlikte dün ilk uluslararası uçuşlar gerçekleşti.
kolayca yatırım yapın
Artan vakalara rağmen alınan bu karar dünyanın geri kalanını endişelendirse de avantaj sağlayan durumlar da var. JPMorgan’ın baş yatırım stratejisti Tom Kennedy, Çin’deki açılmanın Avustralya ekonomisi için etkilerini değerlendirdi.
Avustralya Turizmi Çin’deki Yeniden Açılmayla Hareketlenecek
Aralık ayının son haftasında artık sınır yasağını kaldıracağını duyuran Çin’de, bu haberin açıklanmasıyla birlikte yurt dışı seyahat planları yapılmaya başlanmıştı.
Özellikle Yeni Ay Yılı tatiline denk gelen bu dönemde komşu ülkelerle yolcu trafiğinin çok artması bekleniyor. JPMorgan’dan Kennedy ise Çin’in Avustralya için en büyük turizm ve eğitim tüketicisi konumunda olduğunu söyledi.
Bu durum göz önüne alındığında Avustralya turizmde artış olması kaçınılmaz görülüyor. Sektörün gayri safi yurt içi hasıla içinde payının yüzde 0,5 daha artacağını belirten Kennedy, Çin’den gelen uluslararası öğrencilerin dönüşünden yüzde 0,4 daha gelmesiyle Avustralya ekonomisine yüzde 1’lik katkı sağlanacağını bildirdi.
Avustralya İstatistik Bürosu 2022’nin Ekim ayında ülkeye kısa süreli seyahat sayısının 430.470 olduğunu ve bunun pandemi öncesiyle kıyaslandığında yüzde 44 daha düşük olduğunu açıkladı.
Ziyaretçilerin çoğunun Yeni Zelanda, Birleşik Krallık ve ABD’den geldiği belirtilen raporda şu an Çin’den gelenlerin ilk 10 içinde yer almadığı aktarıldı.
JPMorgan, pandemi öncesi olan 2019 yılında Çin’in Avustralya turizminin yüzde 15,3’ünü oluşturduğunu, bu nedenle de son alınan kararın doğrudan bu ülkenin ekonomisine pozitif etki yaratacağını öngördü.