Haftanın dördüncü işlem gününde Asya tarafında yoğun bir veri akışını takip ediyoruz. Yatırımcılar, Çin, Japonya ve Yeni Zelanda tarafından gelen ekonomik verileri izliyor. Yeni Zelanda ekonomisi 2023 ilk çeyrekte yüzde 0,1 oranında düştü. Böylelikle iki çeyrek üst üste daralarak resesyona girdi.
Japonya’da makine siparişleri ve ihracat beklentilerden iyi geldi. Çin’de ise konut fiyatları, işsizlik oranı, sanayi üretimi ve perakende satışlar gibi bir dizi ekonomik veri açıklandı.
Sanayi Üretimi ve Perakende Satışlarda Düşüş Var
Çin Ulusal İstatistik Bürosu tarafından açıklanan verilere göre konut fiyatları yıllık bazda yüzde 0,1 oranında artış gösterdi. Aylardır düşüş gösteren konut fiyatları Nisan 2022’den bu yana ilk kez arttı.
En büyük şehirlerden Pekin’de yüzde 4,5, Chongqing’de yüzde 1,3, Şangay’da yüzde 4,9 oranında artış kaydedildi.
Sanayi üretimi piyasanın beklentisinden düşük geldi. Dünyanın en kalabalık ülkesinde sanayi üretimi Mayıs’ta, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,5 artışla yüzde 3,8 artış beklentisini karşılamadı.
Alt kalemler bazında bakıldığında üretim petrol ve gazda yüzde 3,7, özel ekipmanlarda yüzde 3,9, demirli metal eritmede yüzde 3,1, demir dışı metal eritmede yüzde 7,1, elektrikli makinede yüzde 15,4, elektrikte yüzde 5,2 arttı.
Açıklanan bir başka veri perakende satışlar oldu. Perakende satışlar Mayıs’ta yıllık bazda yüzde 12,7 artsa da yüzde 13,6 olan piyasa tahminin altında kaldı. Beklentinin karşılanmamasının sebebi petrol ürünleri satışının yüzde 11 artış beklentisine karşın yüzde 4,1 artması oldu.
Son olarak işsizliğe bakıldığında 16 ayın en düşük seviyesinde kalmaya devam ettiği görüldü. Çin’de işsizlik Mayıs’ta yüzde 5,2 ile aynı kaldı. 25-59 yaş grubunda işsizlik oranı yüzde 4,1’e gerilerken, 16-24 yaş grubunda yüzde 20,8’e yükseldi.