Covid-19 salgınının başlamasının üzerinden üç yıl geçmesine ve neredeyse tüm ülkeler normale dönmesine rağmen Çin’de bugünlerde işler pek yolunda gitmiyor. Salgının en başında uyguladığı katı kurallar ile kısa süre içinde kontrolü sağlayan Pekin hükümeti, bu kez daha zorlu bir mücadele veriyor.
Çin’de uzun süredir sıfır vaka politikası nedeniyle sıkı tedbirler uygulanıyordu. Son haftalarda kısmi olarak gevşetilmeye başlanmıştı ki vakaların yeniden artmaya başlamasıyla birlikte tedbirler geri getirildi.
Karantina tedbirlerini protesto eden binlerce kişi sokağa döküldü. Protestolar ülke çapına yayılırken, hükümete duyulan öfke de giderek artıyor.
Vakalar Azalana Kadar Tedbirler Gevşetilmeyecek
Macquarie’nin Çin baş ekonomisti Larry Hu, tedbirlerden gevşeme bekleyen birçok insanın hayal kırıklığına uğradığını ve yerel yetkililerin mevcut sıfır vaka politikasına bağlı kalmaya devam edeceğini söyledi.
Tedbirlerin gevşetilmesinin büyümenin toparlanmasının anahtarı olduğunu söyleyen Hu, önlemlerin amacının yeni enfeksiyonları büyük ölçüde azaltmak mı yok ekonomi ve hastanelerde daha az aksamayla artış hızını azaltmak mı olduğunun, net olmadığını sözlerine ekledi.
Hafta sonu yaşanan sokak gösterilerine de değinerek, daha fazla politika açıklamasının gerektiğine dikkat çekti.
ICR’nin yönetici direktörü Qin Gang ise 20 önlemin tam olarak uygulanmasının bir ay daha sürebileceğini, sonrasında da politika yapıcıların daha fazla değişiklik yapabileceğini sözlerine ekledi.
JLL baş ekonomisti ve Greater China araştırma başkanı Bruce Pang, kısa vadede tedbirlerin kaldırılmayacağını düşünüyor. Birçok yetkili ise sıfır vaka politikası ve jeopolitik risklerin ortadan kaldırılmasının ekonomide kademeli toparlanma yaratacağını öngörüyor.