Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Çin’de Üretici Fiyatları Haziran’da Dururken, Deflasyon Korkuları Arttı

Çin'in üretici fiyatları, Haziran'da düşük petrol fiyatları ve zayıf küresel talep nedeniyle yatay bir seyir izlerken, deflasyon korkuları arttı.
Çin’de Üretici Fiyatları Haziran’da Dururken, Deflasyon Korkuları Arttı
HABER GİRİŞ

Çin’in üretici fiyatları, Haziran ayında düşük petrol fiyatları ve zayıf küresel talep nedeniyle yatay bir seyir izledi. Bu veriler, Ticaret savaşı nedeniyle üretimde görülen yavaşlamanın, dünyanın en büyük ikinci ekonomisindeki büyümeyi daha da sürükleyeceği endişelerini artırdı.

Ulusal İstatistik Bürosu (NBS); üretici fiyat endeksinin Haziran ayında, bir yıl öncesine göre büyüme göstermediğini açıkladı.

Çin ÜFE'si Haziran'da DeğişmediBu, Mayıs ayındaki yüzde 0,6’lık bir artış ve ekonomistlerin Reuters anketine bildirdikleri yüzde 0,3’lük artış tahminlerini karşıladı. Haziran ayında ÜFE okuması, endeksin geçen yılın aynı dönemine göre düştüğü 2016 yılının Ağustos ayından bu yana görülen en düşük seviye olarak kaydedildi. Fabrika çıkış fiyatları ise Mayıs ayından itibaren yavaşladı ve yüzde 0,3 düştü.

Tüm bunlara ek olarak; Haziran ayında tüketici fiyatları, Mayıs ayında görülen ve Afrika domuz ateşi salgınının tetiklediği arz kıtlığı ile aşırı hava koşullarının domut eti ve meyve fiyatlarını artırmaya devam etmesiyle birlikte 15 ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

Çin ekonomisindeki yatırımlara ve karlara ivme kazandıran endüstriyel talebin bir göstergesi olarak görülen üretici fiyatlarındaki düşüş, deflasyon endişelerini artırdı.

Deflasyon Endişeleri ArttıYeniden alevlenen deflasyon endişeleri, yetkilileri daha agresif bir teşvik başlatmaya zorlayabilir. Capital Economics’in kıdemli Çin ekonomisti Julian Evans-Pritchard, “En büyük resim enflasyon, gıda enflasyonunun yanı sıra aslında oldukça zayıf ve ekonominin soğumaya devam etmesiyle fabrika kapısı deflasyonuna dönüşün çok muhtemel olduğunu düşünüyorum,” dedi.

Singapur’daki OCBC Bank’taki Çin Ekonomisti Tommy Xie, gelecek ayın başlarında yıllık bazda ürün fiyatlarının daralma riskini gördüğünü söyledi. NBS verilerine göre; petrol endüstrisi özellikle zayıf. Petrol ve doğal gaz çıkarımı bir yıl öncesine göre; yüzde 1,8 oranında düştü. Kömür madenciliği sektöründeki fiyat artışları ise rahatladı.

GCM Yatırım Banner
Çin’in fabrika faaliyeti de Haziran ayında beklenenden daha fazla daraldı ve tarifeler ile zayıf iç talep mallar için yeni siparişleri vurdu.

Fabrika Faaliyetleri DaraldıTicaret savaşında ateşkes süreci yaşansa da ekonomistler, Çin malları üzerindeki ABD tarifelerinden kaçınmak için üreticilerin yurt dışında daha fazla üretim yapması nedeniyle Çin ekonomisi üzerindeki baskısının sürmesini bekliyor.

Pekin daha fazla altyapı projesini hızla takip ediyor; ancak bazı inşaat malzemelerinin fiyatları yetersiz kalıyor. Haziran ayında çelik inşaat demiri için spot fiyatlar, bir yıl öncesinin seviyelerinin altına düştü ve yüksek sıcaklıklar ile yaz aylarındaki yağışlar nedeniyle inşaat faaliyetlerinin mevsimsel yavaşlamaya bağlı olarak daha da kötüleşmesi bekleniyor.

Çin’de hem Başbakan Li Keqiang hem de diğer üst düzey politika yapıcılar büyük ölçekli teşviklere başvurulmayacağını söylediler.

Li Keqiang Daha Fazla Teşvik YokKeqiang, bu ayın başlarında küçük ve özel şirketleri desteklemek için rezerv gereksinim oranında indirimler de dahil olmak üzere finansman araçlarının uygulanması ve daha fazla teşvik tedbirleri için beklentilerin eklenmesine söz verdi. Bununla birlikte Keqiang ve diğer üst düzey politika yapıcılar, büyük ölçekli teşvikler konusunda artık tutucu davranacaklarını söylediler.

Capital Economics’ten Evans-Pritchard, hükümetin ekonomiyi güçlendirmek için daha fazla parasal gevşeme ve bütçe dışı mali destek alabileceğini söyledi. Büyük teşvik günlerinin bittiğini düşünen ekonomist, “Umut edebileceğimiz en fazla şey, gerçekten de rüzgarları azaltmaya ve ekonominin çok sert bir şekilde yavaşlamasını önlemeye yardımcı olmasıdır,” dedi.

Haziran ayında tüketici fiyatları endeksi ise yüksek gıda fiyatları nedeniyle yıllık bazda yüzde 2,7 artış gösterdi.

Çin Haziran TÜFE Yüzde 2,7 ArtışMeyve fiyatları bir önceki yıla göre yüzde 42,7 artarken, domuz eti fiyatları yüzde 21,1 yükseldi. Reuters anketine katılan analistler, Mayıs ayında görülen hıza uygun olarak tüketici fiyatlarının yüzde 2,7 oranında artmasını bekliyorlardı. Bazı ekonomistler, TÜFE’nin azalan domuz stokları nedeniyle hızlanabileceğini, ancak bazıları fiyat artışlarının soğuyacağını belirtti.

Zhongyuan Bank’taki Pekin merkezli baş ekonomist Wang Jun, “TÜFE Haziran ayında zirveye ulaşmış olabilir ve ikinci yarıda istikrarlı bir şekilde yükselebilir. Deflasyon riski var, ancak toplam baskı büyük değil. Çünkü deflasyon riski sadece imalat ürünleri ile sınırlı,” dedi.

Haziran’da çekirdek TÜFE, bir önceki aya göre aynı hızla artarak yüzde 1,6 oldu. Aylık bazda TÜFE, Mayıs ayına göre değişmeyerek Haziran ayında yüzde 0,1 düşüşe işaret etti.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/1Ç Kar/Zarar 34.76%/65.24%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.