
Hindistan’da şu anda muson mevsimi hayal kırıklığı yaratırken, yoğun yağışlı geçmesiyle birlikte çiftlik üretiminin artacağı ve buna bağlı olarak ekonomik büyümenin toparlanacağı tahmin ediliyor. Daha önce ise uzmanlar, muson korkusu ve petrol fiyatları nedeniyle ülkede yüksek enflasyon riskinin arttığı konusunda uyarılarda bulunmuştu.
Analistler, Temmuz ayında yağmur yağdığını ve bu ayki toplam yağışın Hindistan’ın tarımsal üretimini ve ekonomik ivmesini etkileyeceğini belirtti.Citi’nin Hindistan Meteroloji Bölümü’nden elde ettiği verilere göre; Asya’nın en büyük üçüncü ekonomisinde Haziran’da sona eren yağışlar, 50 yıllık ortalamanın yüzde 33 altında. Analistler, temel mahsul ekiminin Temmuz ayında gerçekleştiğini ve Kharif mahsullerinin yüzde 50’sinin gerçekleştiği tarım sektörü için muson ayı olduğunu söylediler.
Kharif mahsulleri; pirinç, mısır, sorgum ve pamuk içerirken, muson mevsimi boyunca ekilirler. Hindistan’daki tarım sektörü hem ekonomik hem de politik açıdan önemlidir. Asya Pasifik’teki IHS Markit’in baş ekonomisi olan Rajiv Biswas’a göre; sektör, ülkenin 2,7 trilyon dolarlık ekonomisinin yaklaşık yüzde 14’ünü ve toplam istihdamın yüzde 42’sini oluşturuyor.
Hindistan’ın ekonomik büyümesi, Ocak-Mart döneminde %5,8’ya gerilerken, büyük ölçüde tarım ve imalat sanayisindeki düşük performansa bağlı olarak önceki üç ayda %6,6’ya geriledi.Biswas, “Genel Hindistan ekonomisi muson için çok savunmasız kalıyor, çünkü zayıf yağışlar tarımsal üretimi önemli ölçüde azaltabiliyor. Çiftlik gelirleri kötü bir muson mevsimiyle azalırsa aynı zamanda tarımsal işleme çıktığını ve perakende ticaret ile kırsal bölgelerdeki diğer hizmetleri olumsuz yönde etkiler,” dedi.
Son yıllarda kurutucu musonların ülkedeki su temini krizinin kötüleşmesine neden olması nedeniyle yağmur, Hindistan için daha da önemli bir hale geldi. Hindistan Ulusal Dönüştürme Enstitüsü’nün bir hükümet kuruluşu olan su deposu, geçen yılki bir raporda; Yeni Delhi, Haydarabad ve Chennai de dahil olmak üzere 21 kentte 2020 yılına kadar yer altı suyunun tükeneceğini gösterdi.
Yıllık musonun geç gelmesi, kıt su arzı için endişeleri artırırken, yerel basında çiftçilerin daha az mahsul ettiği belirtildi.Yerel basında çıkan haberlere göre; yağışsız geçen mevsimin yanı sıra çiftçilerin pirinç ve pamuk da dahil olmak üzere daha az mahsul ekti. Muson hasadı mevsiminin bu yavaş başlangıcı, hükümetin harekete geçmesini sağladı. Yerel basına göre; mevcut sezonun tüm mahsulleri için asgari destek fiyatını artırdı. Bu hareket, çiftçileri üretimlerini artırmaya teşvik edebilir.
Aynı zamanda traktör ve gübre satıcıları gibi diğer ilgili işletmelere de fayda sağlayabileceği söyleniyor. Ekonomik aktivitedeki bu tarz bir artış, Hindistan’ın kırsal alanlarındaki tüketici talebini de artırıyor. Başbaşkan Narendra Modi’nin raporlara göre çiftçilerin yaşamlarını iyileştirme vaatlerini yerine getirmesine yardımcı oluyor.
Hintli çiftçilerin ekonomik önemi ve bunların sayıları, sık sık siyasi yarışmaların ve hükümet politikalarının merkezinde olmasının nedenidir.Modi’nin kazandığı son genel seçimlerden önce, çiftçiler Şubat ayında hükümet tarafından düzenlenen geçici bütçede büyük kazananlar oldular. IHS Markit’ten Biswas’a göre; pek çok hükümet önlemi, kötü muson mevsimlerinde çiftçilerin gelirlerini desteklemeye yardımcı olurken tarım sektörünün yağmur yağma bağımlılığını azaltmak daha önemli bir konudur.
Hindistan’ın yeni Maliye Bakanı Nirmala Sitharaman ise geçen hafta yıllık bütçeyi Modi hükümetine sunmuş ve tarımsal altyapıya geniş çapta yatırım yapmayı ve tarla üretimine değer katan özel girişimciliği desteklemeyi planladığını açıklamıştı. Aynı zamanda amacının, yaklaşık 10 bin yeni Çiftçi Üretici Örgütü veya ekin hasat etmek üzere bir araya gelen kooperatifler oluşturmak olduğunu belirtmişti.
Biswas ise “Hindistan hükümetinin, tarım sektörü için iyileştirilmiş su depolama sistemlerine büyük yatırım yapmaya öncelik vermesi gerekiyor. Bu, Hindistan’ın barajlar ve gelişmiş sulama sistemleri gibi tarımsal altyapı aracılığıyla kötü musonlara karşı direncinin artırılmasına yardımcı olacaktır,” dedi.