Araştırma firması Capital Economics, halihazırda Çin’deki domuz sürülerini tahrip eden ve ülkedeki yiyecek fiyatlarını yükselten Afrika domuz ateşinin diğer gelişmekte olan piyasalardaki enflasyonu da artırabileceğini söyledi.
Hastalık yalnızca Çin’de değil, Güneydoğu Asya, Japonya, Avustralya, Polonya ve Rusya’nın da bazı bölgelerimde ortaya çıkarken Capital Economics’in yorumu, durumu daha da endişe verici hale getirdi.
Çin hükümeti Nisan’da hastalığı kontrol altına almak amacıyla 1 milyondan fazla domuzu ıskartaya çıkardığını söylese de bazı uzmanlar rakamın çok daha fazla olabileceğini tahmin etmişti.Örneğin Rabobank ve TS Lombard, ıskartaya çıkartılan domuz sayısının 100 milyondan fazla olabileceğini bildirmişti. Capital Economics ekonomisti de James Swanston da geçen haftaki notunda; “Bunun gelişmekte olan piyasaları en açık şekilde etkileyeceği kanal, yüksel enflasyondur” dedi. Hastalığın yayılıp şiddetinin artması durumunda bunun muhtemelen Asya ve Doğu Avrupa bölgelerindeki enflasyona kayda değer miktarda katkı yapacağını dile getirdi.
James Swanston, domuz etinin buralarda tüketici fiyat endeksi çemberinin nispeten büyük bir parçası (%2) olduğunu belirterek Tayvan, Kamboçya, Vietnam, Rusya, Polonya ve Romanya’yı belirledi.Nitekim rakam, diğer gelişen piyasalardaki yüzde 1’in altında oran ve Çin’deki yüzde 3,5’lik oran ile kıyaslandı. Öte yandan, Çin’in Çarşamba günü yayınladığı veriler ülkedeki gıda fiyatlarının Mayıs’ta bir önceki yıla göre %7,7 artış gösterdiğini, aynı dönemde domuz eti fiyatlarının da %18,2 arttığını göstermişti. Capital Economics burada, domuz enflasyonunun %15’e çıkması durumunda Çin’deki enflasyonun daha da artacağını gelişmekte olan diğer piyasalardaki tüketici fiyatlarının da yukarı çekileceğini vurguladı.
Swanston’a göre fiyatlardaki son artışlar, gelişmekte olan ekonomilerdeki domuz eti enflasyonunun %15’e kadar yükselmesine neden oldu.Ayrıca araştırma firması, domuz popülasyonundaki düşüşün domuzlar için yem olarak kullanılan soya fasulyesi talebini de etkileyeceğini öne sürdü. Mart ayında çıkan haberler de Çin domuz gribinin soya fasulyesi yemi talebini düşürdüğünü açık etmişti. Capital Economics şimdiki notunda duruma atıfta bulunarak belki de gelişen piyasalar için daha büyük riski, soya fasulyesi ihracatçılarının Çin domuz tüketiminden uzaklaşırken talepteki kalıcı düşüşü görmeleri olarak açıkladı.
Uzmanlar domuz etinin küresel domuz arzının yaklaşık yarısını tüketen Çin’de ana ürünlerden olduğunu ancak azalan arzın tüketicileri diğer etlere yönlendirebileceğini aktardı. Capital Economics’in Mart ayı raporuna göre de Çin’in kümes hayvanları ve sığır eti tüketimi 1970’ten bu yana ikiye katlandı ve daha da büyümeye başladı. İlaveten raporda, Çin’in kümes hayvanı tüketimini artırmaya başlarsa tavuk yeminin daha az protein gerektirdiği için soya fasulyesi ve mısır yeni talebinin azalabileceğini tahmin etmişti.