Çin Ticaret Bakanlığı, iki ülkenin liderleri arasında yapılacak bir toplantıdan iki gün önce, bugün yapılan haftalık basın toplantısında ABD’ye karşı sağlam bir duruş sergiledi. Bakanlık sözcüsü Gao Feng, ABD’den, Huawei ve diğer Çinli şirketler üzerindeki baskı ve yaptırım önlemlerini derhal iptal etmesi için baskı yaptıklarını söyledi.
Çin’in Mayıs ayında baş görüşmeci ve Başbakan Yardımcısı Liu He’nin belirttiği gibi ticaret anlaşmazlığı konusundaki tutumunda bir değişiklik olmadığını da ekledi. Çin’in tutumundaki üç ana nokta; tüm ek tarifelerin iptal edilmesi, iki ülkenin liderlerinin Arjantin’deki G-20 toplantısında geçen yılın sonlarına doğru kararlaştırdığı konuları değiştirmemesi ve bir ticaret anlaşmasının eşit şartlarda olmasıdır.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Shuang’ın bugün gerçekleşen başka bir basın toplantısında yaptığı yorumlarda ise genellikle Çin tarafının son birkaç haftadaki konuşma notlarının yinelendiği görüldü. Bir Beyaz Saray sözcüsüne göre; ABD Başkanı Donald Trump ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, G-20 zirvesinde Japonya’nın Osaka kentinde Cumartesi sabahı buluşacaklar.
Trump, Xi ile görüşmek istedi ve Xi de bir telefon görüşmesi ile talebi kabul etmeye istekli olduğunu belirtti.Birkaç gün sonra ABD Ticaret Departmanı, Huawei’nin bulunduğu listeye beş Çinli şirket ekledi ve onları, ABD tedarikçilerinden etkili bir şekilde uzaklaştırdı. Ardından Çarşamba günü Hazine Bakanı Steven Mnuchin, ABD ve Çin’in bir ticaret anlaşmasına yakın ve tamamlamanın bir yolu olduğunu söyledi.
İki heyet, iki başkanın iletişim kurmasından bu yana temas halindeler. Liu, haber ajansı Xinhua’ya göre; Pazartesi günü Mnuchin ve ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer ile bir telefon görüşmesi yaptı. İki liderin toplantısı öncesinde bugün, South China Morning Post, iki tarafın da ABD’nin planlanan tarifelerini 300 milyar dolarlık Çin malında ertelemesi için beklenen bir anlaşmaya yönelik bülten hazırladığını belirtti.
Gao, Huawei’nin kara listeye eklenmesi ile ilgili güvenilir olmayan varlıklar listesi hakkında ayrıntılı bilgi vermeyi reddetti.Ticaret Bakanlığı Sözcüsü Gao Feng, ABD’nin 47 Çinli şirket ve kuruluşa ihracat denetimi yaptığını belirtti. Gao, “Bir ticaret savaşının kazananı olmadığını vurgulamak istiyorum. Sonunda acı çekenler, ABD şirketleri ve tüketicileri olacaktır,” ifadelerini kullandı.
Huawei tarafından ise Çin ordusuyla iş birliği yapmadığını ve ülkenin silahlı kuvvetlerince kullanılmak üzere ürünlerini özelleştirmediği açıklamasında bulundu. Çinli telekom devinin Baş Huku Sorumlusu ve Hukuk İşleri Departmanı Başkanı Song Liuping’in açıklamaları; Huawei çalışanlarının yapay zeka ve telsiz haberleşmesi dail olmak üzere araştırmalarda, Çin Halk Kurtuluş Ordusu’nun çeşitli yerleriyle iş birliği yaptığına dair Bloomberg tarafından yayımlanan raporun ardından geldi.