ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, dün Tayvan’a resmi ziyarette bulundu. 25 yıl sonra ilk kez gelen bu ziyaret, bölgede gerilimi artırdı. Çin’in uyarılarına rağmen ABD uçağının Tayvan’a iniş yapması Pasifik’te savaş endişesinin oluşmasına yol açtı.
Çin hükümeti, Pelosi’nin çeyrek asır sonra gelen Tayvan ziyaretini son derece tehlikeli olarak yorumladı. Pelosi, ABD’nin Tayvan’n demokrasisini desteklediğini belirterek, “Tayvan’a seyahat ederek demokrasiye olan bağlılığımızı onurlandırıyoruz. Tayvan’ın ve tüm demokrasilerin özgürlüklerine saygı gösterilmesi gerektiğini yeniden teyit ediyoruz.” dedi.
Dünyanın otokrasi ve demokrasi arasında kaldığını, ABD’nin 23 milyon Tayvanlıyla dayanışma içinde olduğunu söyleyen Pelosi, bu ülke için “ortağımız” ifadesini kullandı.
Pelosi’nin Ziyareti Sonrası Çin’den Askeri Hamle
Global Times’ın haberine göre Çin Halk Kurtuluş Ordusu (PLA), Pelosi’nin ziyaretine tepki olarak Tayvan adası çevresinde büyük çaplı askeri tatbikat başlatıyor. Tatbikatta uzun menzilli gerçek mühimmat ve konvansiyonel füzelerin kullanıldığı bildirildi.
Uzmanlar, Çin’in sadece ABD’li bir politikacıyı hedef almadığını aynı zamanda ayrılıkçı Tayvan makamlarını hedeflediğini belirtiyor.
Aktarılan bilgiye göre Pelosi’nin uçağı inmesinin ardından alınan ani karar ile PLA 4-7 Ağustos’ta Tayvan’ı çevreleyen 6 farklı bölgede askeri tatbikat yapacağını açıkladı.
Çin makamları, Pelosi’nin tüm uyarılara rağmen 5 kişilik heyet ile Tayvan’a gitmesini kınamıştı.
Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Xie Feng, Pelosi’nin Tayvan adasını ziyaretini protesto etmek için Çarşamba sabahı erken saatlerde ABD’nin Çin Büyükelçisi Nicholas Burns’ü çağırdı. Bu ziyaretin sonuçlarının son derece vahim olduğunu belirterek, Çin tarafının boş durmayacağını iletti.
Rusya ise Pelosi’nin ziyareti konusunda Çin’e destek vereceğini belirterek kışkırtıcı gezinin ABD ile Çin’i çarpışma rotasına sokacağını kaydetti.