Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Çin İmalatına Nisan’da Kapanma Darbesi Endişeleri Artırdı

Dünyanın ikinci en büyük ekonomisinde fabrika faaliyeti, pandemi diplerinden bu yana en düşük seviyeye geriledi. Resesyon endişeleri gündemde…
Çin İmalatına Nisan’da Kapanma Darbesi Endişeleri Artırdı
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Salgının başlangıcından bu yana rekor seviyede vaka sayıları açıklayan ve sert kapanma önlemleri alan Çin’deki durum kötüleşiyor.

Çin’in resmi İmalat Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) Nisan’da art arda ikinci bir daralma kaydederek 47,4’e düştü. Çin’in ulusal istatistik bürosu (National Bureau of Statistics of China) tarafından bugün yayımlanan veriler, dünyanın ikinci en büyük ekonomisine ilişkin endişeleri artırdı.

Dünyanın İkinci En Büyük Ekonomisinde Durum Kötüleşiyor

Çin İmalat PMI Nisan
KAYNAK: Trading Economics

Çin’in resmi verilerine göre Nisan’da 47,4’e düşerek ikinci ayında darala kaydeden İmalat PMI, Şubat 2020’den bu yana en düşük seviyeyi işaretledi.

Nedeni ise yaygın COVID-19 karantinalarının üretimi durdurup tedarik zincirlerini kesintiye uğratması oldu. Üretim, yeni siparişler ve yeni ihracat siparişlerinin hepsi gerilerken satın alma
seviyeleri ile istihdam daha keskin oranlarda daraldı.

Fiyatlara dönersek, girdi maliyeti, çıktı ücretlerinde daha yumuşak bir artışın ortasında yüksek kaldı Geleceğe yönelik iş duyarlılığı daha da zayıfladı.

GCM Yatırım Banner

Çin Resesyon Endişelerini Alevlendirdi

Çin’in sıfır vaka politikası nedeniyle katı kısıtlama kuralları ile gündeme gelen Şanghay, geçen hafta tecrit kurallarını iki katına çıkarmıştı. Ülke, karantinalardan etkilenenleri desteklemek için yeni paketler açıklasa da açıklanan veri resesyon endişelerini alevlendirdi.

Nisan’da daha fazla daralan endüstriyel üretim, ikinci çeyrekte küresel büyüme üzerinde baskı yaratacak keskin bir ekonomik yavaşlama korkularını artırdı.

Gösterge PMI okuması, hizmetlerde daha da keskin bir sıkışıklık ile birleştiğinde ticari merkez Şanghay’ın uzun süre kapalı kalması ve artan kapanmalarla darbe alan ekonominin performansına ilişkin ilk sinyaller olarak yorumlandı.

Çin’in istatistik bürosu yaptığı açıklamada Covid kesintilerini imalat sektöründe hem talep hem de arzdaki önemli düşüşle ilişkilendirdi.

Son dönemdeki gelişmeler politika yapıcıların yaklaşık yüzde 5,5’lik resmi 2022 büyüme hedefine ulaşmak için daha fazla teşvik sağlamaları gerektiğini söyleyerek, artan durgunluk riskleri konusunda uyarıda bulundu.

Covid kısıtlamaları ve Ukrayna Savaşı risklere dikkat çeken uzmanlar, bunların yanında zayıf tüketim ve emlak piyasasındaki uzun süreli gerilemeyle büyüme üzerindeki baskıyı öne sürdü.

Elektrikli otomobil üreticisi Tesla da geçen haftaki kesintilerin Şanghay fabrikasında yaklaşık bir aylık üretim hacmine mal olduğunu belirterek kısıtlamalar yüzünden üretimde geçici bir düşüş olduğunu açıkladı.

İnşaat ekipmanı üreticisi Caterpillar en büyük pazarlarından biri olan Çin’deki ekskavatör talebinin 2022’de pandemi öncesi seviyelerin altına düşebileceği konusunda uyardı.

Çin’in önde gelen bankacılarından biri de en büyük etkiyi küçük ve orta ölçekli işletmeler arasında gördüğünü belirterek; “daha küçük borçlular, özellikle de imalat sektöründekiler, nakit rezervleri olmadığı için bu sefer gerçekten acı çekiyorlar” dedi.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/1Ç Kar/Zarar 34.76%/65.24%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.