Çin’in ihracat ve ithalatı Ekim’de beklenmedik bir şekilde daralarak dünyanın ikinci en büyük ekonomisine ilişkin endişeleri artırdı. Her iki cephede kaydedilen düşüş, Mayıs 2020 sonrası ilk eş zamanlı düşüş olmasıyla dikkat çekti.
Hayal kırıklığı yaratan veriler, Çin’in sıfır Covid politikasıyla sürdürdüğü kısıtlamalar ve küresel durgunluğun talebi azaltmasıyla yönlendirildi. Bugün açıklanan verilere göre Çin’in ihracatı, önceki yıla göre yüzde 0,3 azalarak önceki ayın yüzde 5,7’sinden keskin bir şekilde geriledi.
Yüzde 4,3 artış yönündeki piyasa beklentilerinin de oldukça altında kaldı. İthalatlar da ise kısmen daha hafif düşüş görüldü. Yüzde 0,1 artış beklentileri yerine ithalat yıllık yüzde 0,7 azaldı. Önceki ay, yüzde 0,3 artış olmuştu.
İthalat tarafında Çin’in soya fasulyesi alımları, yüksek küresel fiyatlar ve zayıf marjlar ortasında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19 düşerek Ekim 2014’ten bu yana en zayıf seviyesinde gerçekleşti. Ham petrol alımları ise 5 ayın ilk artışıyla yüzde 14 arttı.
Neticede veriler, talebin genel olarak zayıf kaldığını gösterdi ve uzmanlar önümüzdeki çeyreklerde ihracatçılar için daha fazla zorluk olacağı konusunda uyardı.
Bu durum, ülkenin imalat sektörü ve yıla damgasını vuran COVID-19 kısıtlamalarının yanında uzun süreli emlak zayıflığı ile mücadele eden Çin üzerinde daha fazla baskı oluşturuyor.
Capital Economics Ekonomisti Zichun Huang, ihracatın önümüzdeki çeyreklerde daha da düşeceğini öngördüklerini paylaştı. “Agresif finansal sıkılaştırmanın ve yüksek enflasyonun reel gelirleri üzerindeki etkisinin önümüzdeki yıl küresel ekonomiyi resesyona sürükleyeceğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.