Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, ülkedeki güvenliğin giderek istikrarsız ve belirsiz bir hale geldiğini ve Çin’in savaşa hazırlanmaya odaklanacağı duyurdu. Ülkedeki askeri eğitimi ve savaş hazırlıklarını kapsamlı bir şekilde güçlendireceğini kaydetti.
Çin’e karşı önce ticari savaşını başlatan ABD müttefiklerinin, sıcak savaş için de hazırlıklara başladığı öngörülmüştü. Dünkü haberde, İngiltere ve Japonya’nın gelecek ay itibarıyla Karşılıklı Erişim Anlaşması (RAA) imzalayarak, Çin’e karşı tedbirli olunacağı söylenmişti.
Uluslararası Para Fonu’nda (IMF) Türkiye sorumlusu Nouriel Roubini ise ayın başlarında üçüncü dünya savaşına ilişkin söylentilere son noktayı koyarak savaşın zaten başladığını belirtmişti.
Çin’in Tehditlerine Karşı Caydırıcı Önlem Niteliğinde
Londra merkezli Financial Times (FT) gazetesinin Pazar günkü haberinde iki ülkenin imzalayacağı askeri anlaşmanın, Hint-Pasifik’teki ABD ile yapılan iş birliğini geliştirme ve Çin’in artan tehditlerine karşı caydırıcı bir önlem olduğu aktarılmıştı.
Kriz kahini olarak da adlandırılan Roubini, üçüncü dünya savaşının başladığına dair olan iddialarına, Rusya-Ukrayna savaşının son olmadığını eklemişti. İran ve İsrail cephesinde de de çarpışma rotası kurulduğuna dair ön görüde bulunmuştu.
İran ve İsrail cephesinde beklediği çatışmaya ek olarak Biden yönetiminin, Çin’in Tayvan’a tahmin ettiğinden erken saldırmasını beklediğine işaret etmişti.
ABD, Avrupa Ülkelerini Çin’e Karşı Yönlendiriyor
ABD ve Çin arasında olan rekabetin, gerilimleri beslediğini savunan kriz kahini ABD’nin Çin’e ticari ambargo uygulayarak Avrupa ülkelerini de yönlendirmeye çalıştığını savunmuştu.
ABD’nin ulusal güvenliği gerekçe göstererek uyguladığı Çin ticaretindeki ambargoların, Avrupa’nın Çin ile ticaretini de sekteye uğratacağını bildirmişti.
Küreselleşen dünyanın dağılmanın eşiğinde olduğunun altını çizen Roubini, müttefik olmayan ülkelerin çatışmada ABD tarafını seçip seçmeyeceklerinse belli olmadığı dile getirmişti.
Xi’nin bugünkü açıklamasından önce FT’nin haberinde yer alan imzalanacak savunma paktıyla, Tokyo’nun Tayvan-Çin çekişmesinin sonucunda olası bir savaşa karşı hazırlıklı olmak istediği öne sürülmüştü.