Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, AKP’nin hafta sonu düzenlediği Kızılcahamam Kampı’nda sunum yaptı. Sunumdan bilgi paylaşan Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, bugünkü köşe yazısında Bakan Nebati’nin görüşlerini aktardı.
Hazine ve Maliye Bakanı’nın mevcut ekonomi politikası ve sistem ile ilgili yorumları dikkat çekti.
Bu Sistemden Dar Gelirliler Değil, Üretici Firmalar ve İhracatçılar Kâr Ediyor
Kur korumalı mevduat hesabı uygulaması hakkında konuşan Nebati’nin ifadesi şöyle:
“Kur korumalı TL’ye geçerek bir yandan doları frenledik, diğer yandan üretimi ve büyümeyi tercih ettik. Bu sistemden dar gelirliler hariç üretici firmalar, ihracatçılar kâr ediyorlar. Çarklar dönüyor.”
Nebati, Mayıs sonunda açıklanan Türkiye gayri safi yurt içi hasılasında (GSYİH) yüzde 7,3’lük ilk çeyrek büyümesinden de bahsetti. “Büyümeyi tercih ettiğimiz için büyüme rakamları iyi geliyor, büyüme istihdama da olumlu olarak yansıyor” şeklinde görüş bildirdi.
Enflasyonu Düşürmeyi Değil, Enflasyonla Birlikte Büyümeyi Tercih Ettik
Bakan Nebati, dövizi düşürmek için yüksek faiz artışı yapabileceklerini ancak üretimin bundan olumsuz etkileneceğini aktardı.
Faiz artırarak enflasyonu baskılama yerine, faiz düşürerek üretimi destekleme yolunu seçtiklerini ifade eden Nebati’nin görüşü şöyle:
“Biz bir yol ayrımına gittik. Enflasyonla birlikte büyümeyi tercih ettik. Yoksa enflasyonu düşürmek için çok sert tedbirler alabilirdik. Yüksek faiz artışı yapardık. O zaman üretim dururdu.”
Açıklanan son veriler Mayıs’ta enflasyonunun yüzde 73,5 seviyesine yükseldiğini gösterirken endişeler arttı.
Fiyatlar tırmanışı sürdürürken son dönemde Bakan Nebati’den enflasyonun yenileceği yönünde birçok açıklama geldi. Mayıs ayındaki bir konuşmasında yüksek enflasyon sorununu görmezden gelmelerinin mümkün olmadığını belirterek; “Enflasyon belasından kurtulacağız” demişti.
Sosyal Destek Tedbirleri Alınacak
Dar gelirli vatandaşların sistemden kâr elde etmediğini söyleyen Nebati, bugün Twitter hesabından paylaştığı mesajlarla dikkat çekti.
Ekonomi politikalarının tasarlanma aşamasında dar ve sabit gelirli vatandaşların refah düzeyini artırmanın temel konulardan olduğunu söyledi. Bu noktada gerekli tedbirlerin ivedi bir şekilde hayata geçirmek için çalıştıklarını aktardı.
Gelir seviyesi düşük vatandaşların alım gücünü korumak için sosyal desteklerden vergi indirimlerine, tarımsal desteklerden enerji sübvansiyonlarına kadar gerekli tüm tedbirlerin öncelikli olduğunu bildirdi. Enflasyon konusunda şöyle dedi:
“Bundan sonraki süreçte de yatırım, üretim, ihracat ve istihdam odaklı sürdürülebilir büyümeyi sağlayarak toplumsal refahı artıracak, emeğin ve alın terinin ne kadar değerli olduğunun bilinci ile vatandaşlarımızın gelirlerini artırıcı tüm tedbirleri hayata geçireceğiz” ifadeleriyle noktaladı.