31 Ekim-4 Kasım haftasının beklenen verilerinden Türkiye İmalat PMI açıklandı. İstanbul Sanayi Odası (İSO) raporuna göre Ekim ayında Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) yine büyüme bölgesinin altında kaldı.
kolayca yatırım yapın
Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan Türkiye İmalat PMI, 46,4’e geriledi. Böylelikle manşet PMI üst üste sekizinci ay eşik değer 50’nin altında kalarak sektörün performansında sert yavaşlamaya işaret etti.
Bu yavaşlama Mayıs 2020’den bu yana en belirgin düzeyde gerçekleşti.Yeni siparişlerde talep eksikliğine bağlı olarak devam eden ve 13’üncü aya ulaşan ivme kaybı, faaliyet koşullarındaki bozulmada etkili oldu.
Eylül’de de 7. ayında büyümeyi daralmadan ayıran 50 eşiğinin altında kalmış ve 46,9 olmuştu.
Raporla ilgili değerlendirmede bulunan S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, üretimin önümüzdeki aylarda zayıf seyredebileceğini söylemişti.
Harker, Ekim anketinde görece iyimser konuştu.
“Ekim ayında talep koşullarındaki durağanlık Türk imalat sektörünün performansını sınırlamaya devam ederken özellikle uluslararası talepteki zayıflığın giderek ön plana çıktığı gözlendi.” diyen Harker, firmaların hem istihdamı hem de satın alma faaliyetlerini sınırlamaya gittiğini belirtti.
“Satın alma faaliyetlerinin yavaşlaması tedarikçileri kısmen rahatlattı ve teslimat sürelerinde sekiz yılı aşkın dönemin en belirgin düşüşü gerçekleşti. Bu durum, sektörde büyümenin önündeki engellerden birinin etkisini hafifletti.” ifadelerini kullandı.
Ekim’de talebin son altı ayda dördüncü kez arttığı kara ve deniz taşıtları hariç tüm sektörlerde yeni siparişler yavaşlama kaydetti. En sert ivme kayıpları tekstil, metalik olmayan mineral ürünler ile giyim ve deri ürünleri sektörlerinde gerçekleşti. On sektörün sekizinde üretim azaldı.
Dört sektörde istihdam artış kaydetti, artışın en güçlü olduğu sektör makine ve metal ürünleri oldu. Girdi fiyatları enflasyonu yalnızca kimyasal, plastik ve kauçuk sektöründe yükseldi.