Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Türkiye İmalat PMI Üst Üste 7. Ayda Eşik Değerin Altında Kaldı

İstanbul Sanayi Odası, satılmamış ürün miktarının artmasının firmaların nihai ürün stoklarında da yükselişe sebep olduğunu açıkladı. İşte detaylar;
Türkiye İmalat PMI Üst Üste 7. Ayda Eşik Değerin Altında Kaldı
HABER GİRİŞ

İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) her ayın ilk işlem günü açıkladığı Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) verileri yayımlandı. Ekonomik büyümenin göstergesi olan imalat PMI Eylül’de 46,9 oldu. Böylelikle Temmuz ayındaki seviyesine geri dönmüş oldu.

Türkiye’nin İmalat PMI verisi Ağustos ayında 47,4’e yükselmişti. Temmuz’da 46,9 olan rakama göre bakıldığında faaliyet koşulları zayıflama olmuş fakat sektördeki bozulma hız kesmişti.

Eylül ayındaki gerileme ile Türkiye İmalat PMI, üçüncü çeyrek sonunda yavaşlamanın daha belirgin hale geldiğini gösterdi. Enflasyonist baskıların ve taleplerdeki kırılgan durumun hem üretimde hem de yeni siparişlerde yavaşlamaya yol açan temel faktör olarak belirtildi.

Türkiye Eylül Ayı İmalat PMI
KAYNAK: İstanbul Sanayi Odası

Üst Üste 12 Ay Yeni Siparişlerde Yavaşlama Görüldü

Yeni siparişlerdeki yavaşlama eğilimi üst üste on ikinci aya ulaştı. Buna bağlı olarak satılmamış ürün miktarının artması, firmaların nihai ürün stoklarında da yükselişe sebep oldu. Üretim sonrası stokları üst üste beşinci ayda artış gösterdi ve artış Şubat 2012’den beri en yüksek hızda ölçüldü. Nihai ürün stoklarında ise Şubat 2012’den beri en hızlı artış gerçekleşti.

İstihdam son yirmi sekiz ayda ilk kez azaldı. Eylül ayında iş yükündeki hafifleme işaret edilerek, gönüllü istifalara bağlı olarak istihdamın azaldığı aktarıldı. Talepteki geri çekilmenin, girdi alımları ve stoklarında düşüşe sebep olduğu söylendi.

GCM Yatırım Banner

Liradaki Değer Kaybının Girdi Fiyatlarını Yükseltti

Manşet PMI üst üste yedinci ay da eşik değer olan 50’nin altında kalarak imalat sektörü performansındaki bozulmanın sürdüğünü gösterdi.

Girdi maliyetleri yükselişini sürdürürken birçok firma başta enerji fiyatlarındaki yükselişin enflasyonda belirleyici etken olduğunu vurguladı. Anket katılımcılarına göre ham madde maliyetlerindeki artışın ve liradaki değer kaybının girdi fiyatlarının yükselmesinde önemli rol oynuyor.

Açıklanan rapora değerlendirmede bulunan S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, küresel piyasalardaki durumu işaret ederek zorlu talep koşulları nedeniyle Eylül PMI verisinin imalatçılar için olumlu bir tabla sergilemediğini paylaştı. Harker açıklamasına şunları ekledi:

“Yeni siparişlerde devam eden yavaşlama istihdamı etkiledi ve firmalar salgının ilk dalgasından bu yana ilk kez çalışan sayısını azalttı. İmalatçıların nihai ürün stoklarında süregelen artış, üretimin önümüzdeki aylarda zayıf seyredebileceğine işaret ediyor.”

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.